2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Félezer éves a magyar vízjelkészítés

2009. május 9. 10:17 MTI

A magyar vízjelkészítés 500 éves múltjának legszebb és legritkább vízjeleit mutatja be Pelbárt Jenő festő- és grafikusművész Fedezzük fel a vízjelek világát! című kiállításán, amely pénteken nyílt meg Budapest Főváros Levéltárában.

A művész elmondta, hogy már 40 éve folyik a kutatás a magyar vízjelek után, tavaly óta a Magyar Papír- és Vízjeltörténeti Társaság keretei között. A tíz legnagyobb magyar intézetben, köztük az Országos Levéltárban, az Országos Széchényi Könyvtárban, az Esztergomi Érseki Levéltárban és a Pécsi levéltárban kutatnak. 500 év alatt 120 ezer vízjel gyűlt össze a 190 magyar papírmalom és papírgyár legérdekesebb jeleiből.

Eddig mintegy 20 ezer vízjelet rekonstruáltak, s a pénteken megnyílt kiállításon félezer vízjelet mutatnak be. A vízjelpaletta igen széles, a monogramvízjelektől a név-, felirat-, és szimbólumvízjeleken át a családi, városi és állami címerekig sokféle forma és alakzat előfordul - mondta el Pelbárt Jenő.

A 18. századi papírok rejtik a kor leghíresebb magyar papír-nagykereskedőjének, a budai Kapellner Jánosnak a saját kereskedői címervízjeleit. Több egykori történelmi magyar papírmalom, köztük Nagyszlabos, Poprád, Diósgyőr merített papírjaiból is láthatnak korai, ritka vízjeleket. A papírgyárak közül Zágráb, Péterfalva és Hermanec különleges technikával készült, préselt vízjeleit csodálhatják meg az érdeklődők.

Pelbárt Jenő elmondta, hogy digitális magyar vízjeladatbankon dolgoznak és 2010-re, amikor a magyar papírhasználat 700 éves évfordulója lesz, az interneten bárki megnézheti majd az eddig rekonstruált mintegy 20 ezer vízjelet.

A magyar vízjelkiállítás augusztus 7-ig tart nyitva a XIII. kerület Teve utca 3-5. alatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár