2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dürer és kortársai Szolnokon

2009. május 8. 11:46 MTI

Albrecht Dürer és kortársai műveiből nyílik tárlat május közepén a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum gyűjteményéből a Szolnoki Galériában - mondta el az eseményt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón a Tisza-parti város múzeumának igazgatója.

Horváth László tájékoztatása szerint a külföldről érkező csaknem száz alkotás a galéria teljes kiállítási felületét betölti. Mint fogalmazott, remélhetően Dürer neve jó hívó szó lesz, és sokan mennek el megtekinteni az általa készített műveket, valamint Lucas Cranach, Martin Schongauer, Albrecht Altdorfer és mások alkotásait.

A tárlaton látható lesz Dürer (1471-1528) egyik híres, nagyméretű metszete, A lovag, a Halál és az Ördög című alkotás is. Mindez az egyik legnagyobb hazánkban bemutatandó reneszánsz metszetgyűjtemény lesz, és május 14-től augusztus 23-ig látogatható. A kor hangulatát akkori fegyverek és tárgyak bemutatásával is igyekeznek felidézni a rendezők.

Horváth László az esemény kapcsán felidézte: Dürer apja a Gyula melletti Ajtósról vándorolt ki Nürnbergbe 1455-ben. A művész már egy bajor anyától Németországban született, és ott vált a fametszés és a rézkarc nagy mesterévé.

A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc szolnoki csatájának emléket állító, A dicsőség napjai címet viselő kiállítás iránt nagy volt az érdeklődés, eddig csaknem 10 ezren, zömében fiatalok tekintették meg. A tárlatot - mint ismert - döntően négy nagyobb magánygyűjtemény korabeli, eredeti tárgyaiból állították össze, amelyek a nagyközönség előtt többnyire ismeretlenek voltak. A további érdeklődőknek május 10-én és 18-án, a múzeumi világnapon ingyenes tárlatvezetést tartanak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár