2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csodaszépen csillog az egyedülálló római kori üvegtál

2009. április 30. 15:39 MTI

Egyedülálló római kori üvegtálat találtak brit régészek, akik egy ókori temetőt tárnak fel London régi városfalán kívül.

A millefiori üvegtál a i.sz. 2-3. századból származik, s csipkés szélű kék "virágszirmok" - millefiori: ezer virág - százaiból áll. A régészek szerint, amikor kiemelték a földből a tálat, az élénkvörös színben pompázott, a tekervényes mintát átlátszatlan vörös üvegbe implikálták. Ám ahogy az üveg kiszáradt, az élénk karmazsinvörös szín fokozatosan eltűnt. A talaj nedvessége csaknem két évezreden át megőrizte az eredeti színt, amely a tál pereme körül azonban nyomokban még mindig látszik.

"Fantasztikus, hogy az üvegtál épségben átvészelt csaknem két évezredet, ez egyedülálló a Nyugat-római Birodalom történetében" - hangsúlyozta Jenny Hall, a Museum of London római kori gyűjteményének kurátora. Hozzátette, hogy utánanéznek, kerültek-e elő hasonló iparművészeti alkotások a Bizánci Birodalom területéről.

Az üvegtálra 2,5-3 méter mélységben bukkantak London keleti részén, Aldgate kerületben, valamivel kívül a régi városfalakon. A római törvények szerint ugyanis tilos volt a városfalakon belül temetkezni. Az üvegtálra egyéb sírmellékletekkel együtt egy fakonténer mellett bukkantak, utóbbiban egy feltehetően tehetős római polgár hamvai voltak, aki a birodalom egyik távoli helyőrségében, Londiniumban szolgált.

A régészek a sírmellékletek között több agyagedényre bukkantak, valamint olyan üvegcsékre, amelyekben egykoron a testápoláshoz nélkülözhetetlen illatosított olajat tárolták. A feltárásokat irányító Guy Hunt szerint az ókori temető hatalmas területet foglal el. "Senki sem tudja, hogy valójában mekkora a temető, egyes vélemények szerint területe elérheti a 16 hektárt, ám jó része fölött jelenleg épületek és utak vannak" - mondta.

A temető feltárt részén eredetileg viktoriánus házak álltak, amelyeket a második világháború alatt tettek a földdel egyenlővé. Később a területen parkoló volt, amelyet most be akarnak építeni, ez a terv tette lehetővé a régészeti feltárásokat.

További képek a feltárásról

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár