2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megvédték az utolsó Franco-szobrot

2009. április 15. 13:05 MTI

Nem hajlandó eltávolíttatni Francisco Franco diktátor utolsó spanyolországi köztéri szobrát Melilla észak-afrikai spanyol autonóm régió miniszterelnöke.

Juan José Imbroda csak akkor járul hozzá a lebontáshoz, ha a madridi védelmi minisztérium írásban biztosítja arról, hogy a szobrot egy laktanyában vagy egy hadtörténeti múzeumban fogják felállítani.

A melillai kormányfő azzal érvel, hogy az alkotás nem spanyol diktátorként örökítette meg a "Generalisimót", hanem parancsnokként, aki 1921-ben megvédte a városállamot a marokkói csapatoktól. Franco érdeme, hogy Melilla még napjainkban is Spanyolországhoz tartozik - idézte Imbroda szavait kedden a spanyol média.

A 65 éves konzervatív politikus a szocialista kormány új törvényével dacol, amely kimondja, hogy az összes francoista jelképet el kell távolítani Spanyolország köztereiről és középületeiről. Mostanáig úgy tűnt, hamarosan elérkezik az a történelmi pillanat, amikor több mint 33 évvel az egykori diktátor halála után eltűnik spanyol földön álló utolsó köztéri szobra is, és ezzel sok honfitársa számára végleg lezárul az ország történetének egy sötét fejezete.

A melillai önkormányzat egy hete még azt tervezte, hogy húsvét után lebontja az alkotást. A "caudillót" álló testhelyzetben megjelenítő szobor érdekessége, hogy azt a Franco-rezsim bukása és a többpárti demokrácia bevezetése után emelték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár