2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kozmikus szörnyek és istenek csatája Guatemalából

2009. március 17. 09:01

A régészek különleges stukkókat találtak Guatemala északi dzsungelében: a faragványokon a maja teremtéstörténet, a Popol Vuh fejezetei elevenednek meg, ahogy a kozmikus szörnyek a helyi istenekkel és Kán hatalmas szent kígyójával csapnak össze.

A most felfedezett, közel 8 méter hosszú paneleket i.e. 300 körül faraghatták, és azok a Popol Vuh részleteit ábrázolhatják. A szakembereknek El Mirador, a világ legrégibb maja városában három hónapjába került a faragványok megtalálása - számolt be róla a múlt héten Richard Hansen, a feltárások vezető kutatója, aki egyébként korábban Mel Gibson Apocalypto című filmjének vezető tanácsadója is volt.

A hatalmas templomokat és városokat építő, majd i.sz. 900 körül eltűnő maja civilizáció által felhúzott El Miradort a többi városnál korábban hagyhatták el lakói, és annak hatalmas épületeit, és a köztük kiépített úthálózatot többségében ma is növényzet rejti.

A faragványokon szereplő jelenetek legkorábbi írott verzióját az 1700-as évek elején egy spanyol gyarmati pap fedezte fel, és annak központi alakjairól, a két hősies ikerről a most előkerült ábrázolás az első kézzelfogható képi ábrázolás - mondta el Hansen. Az egyik panelen az ikreket kozmikus szörnyek veszik körül, és felettük egy széttárt szárnyú madár látható. A másikon a maja kukoricaistent egy kígyó támadja meg.

A turisták által igencsak kedvelt guatemalai Tikal romvárosánál El Mirado legalább háromszor nagyobb: közel 2000 négyzetkilométeren terülnek el az egykori település romjai. A konzerválás azonban nem egyszerű, hiszen a térség a kábítószer kereskedelem egyik átrakodó állomása is, ráadásul a helyiek erdőirtása mostanra kritikus szintet ért el, és a romokat csempészek is fosztogatják.

Alvaro Colom elnök ezért tavaly egy nemzeti park létrahozását jelentette be, amely a már feltárt Tikal maradványain kívül El Miradort is megvédené. A tervek szerint 2020-ra a jelenleg csak gyalog, vagy helikopterrel elérhető maja szellemvárost vonat kötné össze a turisták által kedvelt régiókkal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár