2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Maja szellemeknek áldoznak a mexikói régészek

2009. február 2. 09:09 MTI

A mexikói régészek, mielőtt a maja civilizáció romjainak feltárásához hozzáfognak, manapság is áldozat bemutatásával kérnek engedélyt a szellemektől - derült ki egy nemrég tartott szakmai rendezvényen.

A maja kultúra bölcsőjeként számon tartott Yucatán-félsziget régészeti területein "élő" szellemeknek a régészek és az itt dolgozó munkások a mai napig rendeznek szertartásokat, hogy jóakaratukat kérjék a munkához. A kutatók néhány helyen régebben bemutatott áldozatokat, 5-20 centiméteres, agyagból, viaszból, kőből, fából, textilből vagy kukoricalevélből készült szobrocskákat találtak. A régi rítusnak része volt a véráldozat is, a földműves, hogy ő legyen a gazdája a szellemnek, kisujjából kilenc csepp vért is "adott".

Ezekből az áldozati figurákból mutattak be néhányat a Mexikói indián területek etnográfiai projektjének héten tartott X. Országos Rendezvényén, amelynek témája a sámánizmus és a varázslás; a kutatók elemzik a mágikus, a gyógyító és a rituális praktikákat. A konferencián elhangzott: az indiánok hite szerint az emberi lélek több részre oszlik, de ezeknek egységben kell lenniük. Amikor megsérül ez az egység, a hagyományos gyógyászatot gyakorló kuruzslóknak kell visszaszerezniük az elveszett részt, és helyreállítaniuk az egységet.

A varázslókon keresztül kérték a parasztok a szellemek védelmét a birtokokra, a hegyekre, a kukoricásokra és a vetésekre. A legenda szerint a szellemek dolga volt a rablók elijesztése, meg az is, hogy betegséget küldjenek a tolvajokra meg azokra a parasztokra, akik elmulasztottak áldozatot bemutatni. Az áldozati figurák szemét, körmét és fogait babszemekből rakták ki, ruhája kukoricalevélből készült, de meztelen is maradhatott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár