2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Válságtanács a kastélyban

2009. március 16. 13:02

A világgazdasági válság a műemlékek látogatottságán, a kulturális turizmuson is sebeket ejt. Erről is szó lesz azon a tudományos konferencián, amelyet március 26-án rendeznek a Gödöllői Királyi Kastélyban.

A látogatók száma már a tavalyi év utolsó két hónapjában is csökkent némileg az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva - mondta el a Gödöllői Királyi Kastély Kht. ügyvezető igazgatója. Révész T. Mihály hozzátette: a fizető látogatók elmaradása a legtöbb műemlék esetében érezhető volt, márpedig a napi fenntartásban sorsdöntőek a jegybevételek. „Tenni kell valamit, de nem tűzoltásra, hanem hosszú távú stratégiára van szükség” - mondta a kastélyigazgató.

A március 26-i, „Épített örökség - örök építészet” című konferencia célja az eddigi eredmények számbavétele, és a közeljövő feladatainak meghatározása. „A kulturális örökség védelme és annak sikeres teljesítéséből fakadóan a kulturális turizmus fejlesztése, társadalmi ügy. E körbe tartozik az az egyedülálló honi épített örökség, amely képes megmutatni hazánk történelmét, kulturális gazdagságát - élnünk kell tehát a lehetőségekkel” - véli Révész T. Mihály, aki szerint a mostani válság ugyan helyzetet teremt, ám egyébként is lenne tennivaló a kulturális turizmus népszerűsítése kapcsán.

A konferencia fővédnöke Szili Katalin a Magyar Köztársaság Országgyűlésének elnöke, védnöke pedig Gyenesei István Önkormányzati Miniszter. A rendezvényen előadóként többek között felszólal a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, az Országgyűlés Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke, a Magyar Turizmus Zrt. igazgatósági elnöke, valamint több kiemelkedő látogatottságú hazai műemlékek vezetője. A szakemberek a tanácskozástól azt remélik, hogy sikerül az eddiginél is jobban összehangolni a különböző szervezetek munkáját a kulturális turizmus népszerűsítésére.

Műemlékem.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár