2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállították az elveszett légió fotóit

2009. március 11. 17:04

A Kiskun Múzeumban március 14-én különleges témában nyílik kiállítás: a látogatók egy feledés homályába veszett magyar hadsereg tisztjeiről készült fotógyűjteményt ismerhetnek meg.

Az idei évben is az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulójára emlékezünk, ám a most megnyíló különleges fotókiállítás kicsit későbbre kalauzol, és az emigráció utolsó erőpróbáját idézi fel. Az 1866-os porosz-olasz osztrák háború ismét felvillantotta Magyarország felszabadításának lehetőségét. Klapka Nemeskéri Kiss Miklós, volt honvéd ezredes közvetítésével megállapodott Bismarck kancellárral egy magyar légió felállításáról.

A mintegy ezerötszáz fős Klapka-légió parancsnokságát Klapka György 1866. július 26-án vette át, akkor amikor a porosz-osztrák háború lényegében már befejeződött. Ennek ellenére a légió 1866. augusztus 3-án Magyarország területére lépett, de már néhány nap múlva kénytelen volt különösebb eredmény nélkül visszavonulni porosz területre. Klapka augusztus 14-én lemondott a parancsnokságról.

A sikertelen akció után a tisztek lefényképeztették magukat, majd e képeket emlékül átadták harcostársaiknak. A kiállítás e megmaradt pillanatképeket mutatja be, és állít emléket az 1866-ban, 80 napig fennálló magyar légiónak. A tárlat 70 fényképen keresztül mutatja be a Klapka-légió tisztikarát. A képek egytől egyig dedikáltak, és azokat Grisza Ágoston őrnagynak ajánlották katonái, barátai a trencséni hadjárat emlékére. A fotók felnagyítva kerülnek a látogatók elé, akik megismerkedhetnek a légió történetével is.

A múzeumban júniustól látható másik kiállítás anyagát a kecskeméti Máday Norbert magángyűjteménye, valamint a Kiskun Múzeumban, illetve a Bács-Kiskun Megyei levéltár kiskunfélegyházi részlegében fellelhető helyi vonatkozású iratanyag képezi. A tárlat fő vonalát a Máday-anyag adja. Helyi arculatként megjelennek a börtönmúzeumunkban található Rózsa Sándor szabadcsapataihoz kapcsolódó tárgyi emlékek -Rózsa Sándor pisztolya, csapatában használt nyereg, ,,Mihálka Endrének mind honvéd altisztnek viselt dolgai 1848-49" kéziratos könyv, melyet lejegyzett Ozorán 1854-ben, valamint -a három szabó legények -Boczonádi Szabó József, Damjanits nemzetőr seregének őrnagya, Boczonádi Szabó László a Jászkun lovas nemzetőr sereg őrnagya és Boczonádi Szabó Sándor félegyháza országgyűlési követe 1948-49-ben.

Kiskun Múzeum, 6100 Kiskunfélegyháza, dr. Holló Lajos u. 9.
Telefon:
06-76/461-468;
Honlap: www.kiskunmuzeum.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár