2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Másfél milliárdért fejlesztik a fertődi kastélyt

2009. március 11. 13:05 MTI

Aláírták kedden Fertődön a fertődi Esterházy-kastély fejlesztésének első üteméről, mint kiemelt projektről szóló támogatási szerződést. Az első ütemben 1 milliárd 566 millió forintot fordítanak a kastély, valamint a hozzátartozó park rekonstrukciójára.

A támogatási szerződést Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója írta alá. Az Eszterháza Közép-Európa Kulturális Központ nevet viselő projekt első ütemének megvalósítására 1 milliárd 327 millió forint európai uniós forrás áll rendelkezésre - jelentette be az eseményen Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára.

Mint Gergely Zsolt, az Eszterháza-projekt vezetője elmondta, a rekonstrukció első ütemében olyan munkákat végeznek el a kastélyon, mint a park felőli homlokzat felújítása, a belső díszudvar, a díszterek rendbetétele, valamint a kastély mellett lévő bábszínház tetőszerkezetének javítása. Az első ütemre hamarosan lefolytatják a közbeszerzési eljárást, majd kiválasztják a kivitelezőt. A projektvezető szerint három-négy hónap múlva megkezdődhetnek a kivitelezések. Hozzátette: ügyelnek arra, hogy a munkák ne zavarják az idén tartandó Haydn-emlékév ünnepségeit.

Az első ütem munkáit úgy határozták meg, hogy azokra gond nélkül ráépülhessen a második fejlesztési ütem, amelyre további 2 milliárd forintot terveznek költeni. A második ütemben többek között elkészülhet egy fogadóépület a látogatóknak, valamint megújulhatnak a múzeumi szárnyak. A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága további rekonstrukciós ütemekkel is számol.

Varga Kálmán elmondta: a tavaly 144 ezer látogatót fogadott kastélyban a rekonstrukciót követően 350-400 ezer vendégre számítanak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár