2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészek kutatják az Al-Dunát

2009. március 11. 11:46

Szabad utat kapott egy bolgár-brit közös régészeti vállalkozás, amely a tervek szerint az Al-Duna medre mentén az antikvitás végének, és a középkor kezdeteinek régészeti nyomait keresi majd - számolt be róla a Bolgár Nemzeti Rádió.

A projekt egyben az összeurópai „Az antikvitás vége” címet viselő kutatás részeként valósulhat majd meg. A kutatók első körben a Nikopolisz és Isztrum térségének az 5-7. századi történetére kíváncsiak. A helyi szakértők a Bolgár Tudományos Akadémia Nemzeti Régészeti Intézetéből érkeznek, míg brit kollégáik a Nottinghami Egyetem régészeti Intézetéből látogatnak a Balkánra.

A vizsgálatok a tervek szerint öt évig tartanak majd, és elsődlegesen az antikvitás és a középkor átmeneti időszakának életmódbeli, és szociális változásait szeretnék feltárni. Mindez két korábbi hasonló kutatás eredményeit egészíti majd ki.

A hasonló feltárásokra azért is szükség van - állítják a kutatók, mert ekkor született meg Európa. A korábbi időszak hellenisztikus és római civilizációi még a Mediterráneumot foglalták magukba, akik minden környező néptől szerették megkülönböztetni magukat. Az ötödik századra ez a világkép összeomlott, és a korábbi barbár törzsek a birodalom egykori területén, illetve attól északra leltek új otthonra: Bulgária területén előbb a gótok és vizigótok telepedtek le, majd a 630-as években kelet felől érkeztek meg oda a bolgárok is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár