2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hamisítvány lehet a Jézus-korabeli szír Biblia

2009. február 6. 17:29

Az észak-ciprusi hatóságok egy szír nyelven, az arámi egyik dialektusában írt Bibliát foglaltak le, amikor rajtaütöttek egy helyi csempészhálózaton. Szerintük a kézirat körülbelül 2000 éves lehet, így akár Jézus korából is származhat. A kor szakértői azonban cáfolják ezeket az elképzeléseket.

A razzia során egy Jézust ábrázoló faragványt és egy ókori szobrot is lefoglaltak, illetve kilenc embert vettek őrizetbe.

A kézirat a Biblia-részleteiből áll, a pergamenre a szövegeket arany betűkkel írták, majd azokat később fűzték egy kötetbe. A szakértők az előzetes vizsgálatok alapján szkeptikusak: egyelőre még nem lehet eldönteni, hogy eredeti, felbecsülhetetlen értékű irodalmi emlékkel, vagy csupán egy ügyes hamisítvánnyal van dolguk.

Peter Williams, a Cambridge-i Egyetem kutatója szerint a Biblia alig ezer éves lehet. Charlotte Roueche, a londoni King's College késő antikvitással, és bizánci régiségekkel foglalkozó történésze szerint a könyvecske egyáltalán nem mutat ókori jegyeket, és Törökország egyik ma is szírül beszélő közösségétől származhat.

A hasonló kéziratoknak szinte mindig kalandos sorsa van: a Jónán Kódexről például a radiokarbonos vizsgálatok bizonyították be, hogy a 12. századból származik, miközben a tulajdonos az ókori eredet mellett érvelt. A kutatók a mostani felfedezéssel kapcsolatban is azt emelik ki, hogy az írás a keleti szír dialektusra hasonlít, amelynek első kéziratai csak a 15. században jelentek meg.

A Cambridge-i Egyetem kéziratszakértői azonban még ennél is tovább mennek: szerintük a fényképek alapján akár az is elképzelhető, hogy a fantasztikus leletet valójában a csak 19. század közepén megjelent, modern szír nyelven írták, ami teljesen kizárja a Jézus-korabeli eredetet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár