2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ifjú bennszülöttet is örökbe fogadott Walter Raleigh

2009. január 26. 11:28 The Daily Telegraph

Sir Walter Raleigh, a híres felfedező egy ifjú bennszülöttet is magával vitt Angliába, ahol a megkeresztelt fiú háztartásában élt tovább - derült ki egy eleddig ismeretlen anyakönyvi bejegyzésből. A szakértők szerint a férfi ezzel a lépéssel talán a következő útjára szerette volna előteremteni a pénzt.

A Londoni Fővárosi Levéltárban megtalált anyakönyv egyik bejegyzés szerint a 10-12 éves guayanai fiút Chelsea-ben, a Szent Lukács apátságban, 1597. február 13-án keresztelték meg, és a Károly nevet kapta. Egyben ő volt az egyik első, és legfiatalabb őslakos, akit addig Angliába vittek.

A fiú amerikai életéről igen keveset tudunk, de később rabszolga helyett inkább személyi szolga rangban élt Sir Walter háztartásában. Raleigh életrajzírója, Robert Lacey szerint a szertartás egy sokrétű üzenet lehetett, és megerősítette a férfi felfedezőként és kalandorként megszerzett hírnevét. A korszak gyarmati elképzeléseiben ugyanis a hasonló missziós tevékenységet emlegették a legszívesebben.

A történészek azt már eddig is tudták, hogy Raleigh idősebb amerikai őslakosokat is magával vitt, közülük ketten, Manteo és Wanchese 1584-ben érkeztek a szigetországba. Lacery szerint éppen ezért nem meglepő, ha környezetében egy fiatal fiú is lett volna, akinek megkeresztelése és befogadása egyáltalán nem veszélyeztette saját fiának örökösödéi jogait. Ráadásul a keresztelés propagandacélokat is szolgálhatott, és azzal a felfedező új utazását népszerűsíthette, hiszen Raleigh mindig pénzszűkében volt.

A férfi egyébként gyorsan elnyerte I. Erzsébet angol királynő csodálatát, aki 1585-ben lovaggá ütötte. A felfedező érdemének tartják, hogy ő mutatta be Európában elsőként a krumplit és a dohányt is. Karrierje azonban hamar véget ért: Raleigh 1591-ben titokban feleségül vette a királynő egyik társalgónőjét, Elizabeth "Bess" Throckmortont, amiért később mindketten a Londoni Tower börtönébe kerültek.

Miután szabadon engedték, tudomására jutott, hogy létezik valahol Dél-Amerikában egy bizonyos "Arany város". Nyomban útnak indult, hogy megkeresse. Túlkapásoktól sem mentes élményekről számol be később egy könyvben, ami hozzájárult Eldorádó legendájához. 1603-ban, I. Erzsébet királynő halála után I. Jakab újra a Tower börtönébe záratta árulás vádjával. 1616-ban azonban újra kiengedték, hogy egy második expedíciót vezessen Eldorádó felkutatására. Sikertelen küldetését egy spanyol előőrs kirabolásával próbálta enyhíteni San Thomé környékén, amiért angliai hazatérése után letartóztatták és egy koncepciós pert követően lenyakazták a Westminster téren (főleg, azért hogy a spanyolokat lenyugtassák).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár