2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kopjafa az 1849-es nagyenyedi vérengzés emlékére

2009. január 13. 13:45 MTI

A Polgárháború és vérengzések Alsó-Fehér vármegyében 1848-49-ben című háromnapos rendezvénysorozattal emlékeztek a hét végén romániai Nagyenyeden (Aiud) az 1849. januári vérengzésre.

A bukaresti Új Magyar Szó beszámolója szerint a Bethlen Dokumentációs Könyvtár, a felenyedi református egyházközség, a Dr. Szász Pál Egyesület és a Fehér megyei RMDSZ szervezésében előadásokkal, könyvbemutatóval, kiállítással elevenítették fel az 1849. január 8-án és a következő napokban történteket. Axente Sever román népvezér csapatai ekkor ölték meg Nagyenyed magyarságának nagy részét, mintegy 800 embert, majd a vérengzés tovább folytatódott Fehér megye magyarok lakta településein.

A rendezvény részeként a felenyedi református templomban szombaton tartott ökumenikus istentiszteleten Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő arról beszélt, hogy 1849 januárja a Fehér megyei magyarság holokausztja, hiszen ekkor vesztette életét Nagyenyed mellett, Magyarigen (Ighiu), Boroskrakkó (Cricau), Sárd (Sard) magyar lakosságának nagy része.

"Az örmények, zsidók nagyobb tragédiák után talpra álltak, úgyszintén a világháborúk vesztesei: japánok, törökök, németek. Meg kell tanulnunk összefogni, a múlt hibáiból tanulni, hogy szellemiekben, lelkiekben, anyagiakban és számszerűen gyarapodhassunk" - tette hozzá az európai parlamenti képviselő. Az ünnepi istentisztelet után az egybegyűltek kopjafát helyeztek el Nagyenyeden, majd elzarándokoltak a vesztőhelyekre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár