2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közös törikönyv normalizálja a német-lengyel kapcsolatokat

2008. december 6. 13:25 MTI

Az egykori történelmi sebekből épp azt a tanulságot kell levonni, hogy szükség van a kapcsolatok erősítésére - jelentette ki Berlin és Varsó viszonyára utalva a lengyel külügyminiszter. Radoslaw Sikorski a Der Tagesspiegel című liberális német napilap szombati számában megjelent interjújában hangsúlyozta, hogy Németország és Lengyelország viszonya rég nem volt olyan erős, mint most.

Sikorski szerint a kétoldalú kapcsolatokra hosszú időn keresztül rányomta bélyegét a második világháborús múlt, a történelmi sebeket azonban épp az előrelépésre kell kihasználni - vélte a miniszter. Egyidejűleg hangoztatta: a jelenlegi lengyel kormány Európával kapcsolatos magatartását is az határozza meg, hogy a közös múlt esélyt jelent a jövőre. Európának szüksége van egy közös történelmi tudatra - fogalmazott a külügyminiszter, aki szerint mind a német-lengyel kapcsolatokban, mind az összeurópai viszonyokban elengedhetetlen az állandó párbeszéd egymás támadása és sértegetése helyett.

Berlini megítélés szerint két ország közötti kapcsolatok - "a kettős Kaczynski-időszak" után - gyors ütemben javultak a Donald Tusk vezette lengyel kormány tavaly év végi hivatalba lépése óta. Mind a két kormány vezetője, Tusk miniszterelnök és Angela Merkel kancellár, mind pedig a két külügyminiszter között több kétoldalú találkozóra került sor, s Sikorski - a diplomáciában meglehetősen szokatlan módon - a hét végén Potsdamban német kollégája, Frank-Walter Steinmeier "magánvendége."

A viszony normalizálását még inkább bizonyítja, hogy a két ország szakértői közös német-lengyel történelemkönyv tervében állapodtak meg, amelynek elkészülte és gimnáziumi próbája mindkét országban jövő tavaszra várható. Hasonló közös történelemkönyv egyébként már bevezetésre került a német és a francia középiskolákban.

A kapcsolatok normalizálását erősíti meg az is, hogy a német parlament épp Sikorski látogatásának előestéjén adta végleges áldását annak a berlini központnak a felállításához, amely második világháború végén és a háborút követően elüldözött, illetve kitelepített németeknek - s más európai elüldözötteknek - állít emléket. A német elüldözöttek szövetsége által javasolt, s később a német kormány által is felkarolt központ létrehozásának terve az elmúlt években jelentős feszültséghez vezetett elsősorban a német-lengyel, valamint a német-cseh kapcsolatokban.

A Tusk-kormány azonban feladta az ezzel kapcsolatos korábbi szembenállást, s ígéretet tett arra, hogy a német meghívásnak eleget téve lengyel történészek, illetve szakértők is részt vesznek a központban tervezett kiállítások és más megemlékezések szervezésében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár