2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már felülről is áttekinthetők a margitszigeti kolostor romjai

2008. november 21. 15:27 MTI

A margitszigeti domonkos rendi apácakolostor 1994 óta folyó rekonstrukciója eredményeként felülről is áttekinthetővé vált a romegyüttes; az idei rekonstrukciós eredményeket pénteken mutatta be Kiss Katalin építész, a Fővárosi Önkormányzat osztályvezetője.

Beszámolt arról, hogy meghatározták a helyét és kiegészítették a romjait annak a lépcsőháznak, amely a karzatra vezetett. A karzat helyére egy fémből készült hidat tettek, amely a torony romjai fölött kiöblösödik és mint egy kilátóról, fölülről lehet áttekinteni az egész kolostoregyüttest. Ezzel újabb fontos állomásához érkezett a rekonstrukció - hangsúlyozta Kiss Katalin. "Most jutottunk oda, hogy az egész épületegyüttes áttekinthető felülnézetből" - emelte ki az osztályvezető.

Felidézte, hogy 1994 óta foglalkoznak a margitszigeti domonkos rendi kolostornak, Árpád-házi Szent Margit egykori lakóhelyének a felújításával. 1996 és 2000 között a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai régészeti ásatásokat végeztek, hitelesítették a régi feltárásokat és újakat is kezdtek. Kiss Katalin emlékeztetett arra, hogy 2000-ben készült el a szentély rekonstrukciója. A munkálatok belülről indultak, mivel ezek a részek voltak legépebbek.

A kerengő és a szentély feltárása, rekonstrukciója után egy egészen új részre bukkantak a Duna felőli oldalon, amely szintén megtekinthető felülről, egy másik kis hídról. Ez lehetett annak idején a királyi ház. A további munkákról kifejtette: 2009-ben és 2010-ben a bejárati út és a kolostor között terepet, a bevezető utat rendezik és felújítják a kis szentélyt is.

IV. Béla a tatárjárás alatt tett fogadalmat arra, hogy születendő gyermekét az egyháznak ajánlja fel, ha sikerül túlélniük a pusztulást. Így került Margit először a veszprémi kolostorba, majd a király felépíttette a szigeten a domonkosok apácakolostorát. A királylány 1252-ben 12 apácával együtt telepedett le az új kolostorban. Itt halt meg és itt található síremléke is; az apácakolostor mellett egy királyi házat is emeltek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár