2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Besúgással vádolják a leendő lengyel prímást

2008. október 15. 19:43 MTI

A lengyel katolikus egyház kijelölt prímása, Henryk Muszynski gnieznói érsek saját bevallása szerint munkatársként szerepel a kommunista belbiztonsági szolgálat (SB) nyilvántartásában, de soha nem működött együtt a titkosszolgálattal - jelentette a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség.

A belbiztonsági szolgálat 1975-ben a lehetséges ügynökjelöltek közé sorolta be, és 1984-1989 között "titkos munkatársként" tartotta nyilván, amiről az egyház történészbizottsága tájékoztatta - mondta az érsek. "Soha és semmilyen formában - sem szóban, sem írásban - nem járultam hozzá, hogy együttműködjek a belbiztonsági szolgálattal" - hangsúlyozta Muszynski. Megjegyezte, hogy a titkosszolgálat részéről üldöztetésben volt része.

A lengyel egyház történészbizottsága a Kathpress beszámolója szerint tavaly több mint tíz püspökről állapította meg, hogy érintkezésben állt a belbiztonsági szolgálattal, de a neveket máig nem hozta nyilvánosságra. Tavaly januárban a frissen kinevezett varsói érsek, Stanislaw Wielgus alig néhány órával beiktatása előtt kényszerült lemondásra nyilvánosságra hozott ügynökmúltja miatt.

Muszynskinak 2009 decemberben kellene felváltani a prímási székben Józef Glemp bíborost. XVI. Benedek pápa két éve döntött úgy, hogy Glemp 80. születésnapján átadja a megtisztelő címet a gnieznói érseknek. (A nyugat-lengyelországi város a lengyel prímások történelmi székhelye.) Nemrégiben közölték, hogy Muszynski 80. születésnapjáig, 2013 márciusáig marad hivatalban.

Lengyelországban 2004-ben különválasztották a püspöki konferencia elnöki tisztségét a prímásitól. A prímás azóta főként jelképes feladatokat lát el, ezek közé tartozik a karácsonyi és húsvéti köszöntő elmondása a lengyel televizíóban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár