2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújul a vásárhelyi Papi-szélmalom

2008. szeptember 23. 15:02

A következő hónapokban megújulhat a Dél-Alföld egyik legismertebb szélmalma, a vásárhelyi Papi-féle malom.

A beruházás részeként kicserélik a főelemnek számító nagymedve-gerendát, a forgatócsúszó-rámát és renoválják a vitorlát. A munkát azt teszi igazán nehézzé, hogy a malom egész tetőszerkezetét fel kell majd emelni.

Az intézmény több mint 3 millió forintot nyert a kulturális tárca pályázatán erre a célra. Ezt az összeget a kulturális központnak még ki kell majd egészítenie, de a munka végeztével az ország első működőképes állapotba visszaállított malma lesz a vásárhelyi, amelyben ismét lehet őrölni. A beruházást követő ünnepségen a tervek szerint a Papi-szélmalomban őrölt lisztből készítenek majd pogácsát.

Az ünnepségig azonban még számtalan problémát kell megoldaniuk a szakembereknek. Az egyik legnehezebb feladat a monumentális tetőszerkezet felemelése lesz. Minden bizonnyal egy speciális daruval tudják csak megmozdítani a fazsindelyes fedést.

Ozsváth Gábor néprajzkutató, a beruházás koordinátora komoly kutatómunkát folytatott a pályázat beadása előtt. A Nemzetközi Malomkutatói Társaság tagjaként részt vett a szervezet hollandiai konferenciáján, ahol a Papi-féle szélmalom történetéről adott elő. A vásárhelyi néprajzos a Hágai Egyetem szakembereivel is megvitatta, hogy milyen technikai módszerekkel érdemes lebonyolítani a malom megújítását. Az már most bizonyos, hogy a faanyagot Erdélyből kell majd hozni.

A Papi-féle szélmalom Hódmezővásárhely főteréről tizenkét kilométerre található. A patinás műemlék 1856-ban épült. A Papi család egészen az 1940-es évekig működtette a malmot. A kis dombra épült csonkakúp alakú építmény külső átmérője csaknem tíz méter, falmagassága pedig több mint tíz méter.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár