2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Motoros tehette tönkre a pécsi világörökségi helyszínt

2008. augusztus 21. 14:16

Megrepedt a pécsi világörökségi emlékhelyek bemutatására kialakított Cella Septichora Látogató Központ üvegmennyezete, miután arra valaki feltehetően motorral ugratott rá keddre virradó éjjel.

Az üvegtető az átadáskor

A motor súlya elég volt ahhoz, hogy megrepedjen az öt centiméter vastag, négyszáz kilogramm teherbírású speciális üvegtábla, amely az érdeklődőknek felülről enged betekintést a hétkaréjos ókeresztény kápolnába - mondta Zsobrák Péter, hozzátéve, az üvegtábla cserére szorul, az okozott kárt a szakemberek mintegy hétszázezer forintra becsülik.

A sajtószóvivő beszámolt arról, hogy a rendőrség egyelőre vizsgálja a motivációját tekintve "érthetetlen" eset körülményeit, s ennek eredményétől függően, várhatóan rongálás miatt indít nyomozást az ismeretlen tettes ellen.

Bozóky Anita, az ókeresztény emlékhelyeket menedzselő Örökség Ház vezetője azt mondta: a repedés miatt nem életveszélyes az üvegmennyezet, de a javítási munkálatok elvégzéséig biztonsági okokból körbekerítették és megtiltották, hogy az arra járók rálépjenek. A rongálás a múzeum nyitva tartását nem befolyásolja.

A központot nem először rongálták meg. Tavaly ősszel éles fémtárggyal két helyen is megpróbálták betörni az egyébként golyóálló üveget, azt megelőzően pedig bejáratára a "garázs" feliratot festették. Pécsett tavaly márciusban adták át az ókeresztény emlékhelyek vonzerejének növelésére másfél milliárd forintból kialakított Cella Septichora Látogató Központot, mely összefogja a világörökségi műemlékegyüttest és a turistáknak az eddiginél jobb lehetőséget nyújt azok megismerésére.

A baranyai megyeszékhely nyolc évvel ezelőtt, hatodik magyarországi helyszínként került fel az UNESCO Világörökség-listájára. A diplomát Pécsnek ítélő Világörökség Bizottság úgy értékelte, hogy a 4. századi ókeresztény kápolnák, a temető, s annak festett sírkamrái kivételes és egyedülálló bizonyítékai egy különleges történelmi folytonosságnak, amely átfogja és összeköti a Római Birodalom 4. századi hanyatlásától a Frank Birodalom 7. századi hódításáig terjedő időszakot.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár