2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Laktanyát neveztek el Maléter Pálról

2008. június 16. 18:45

Maléter Pál vezérezredes, egykori honvédelmi miniszter nevét viseli hétfőtől a Magyar Honvédség budapesti, Zách utcai laktanyája.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter megköszönte Gyenes Judithnak, hogy hozzájárulását adta ahhoz, a honvédségi központot ezentúl Maléter Pál laktanyának nevezzék. Gyenes Judith azt mondta, hogy a laktanyában szolgálók büszkék lehetnek erre a névre. A miniszter beszédében hangsúlyozta: azok, akik eljönnek a laktanyába, emlékezzenek az '56-os hősökre, `azokra az emberekre, akiknek sokat köszönhetünk azért, hogy ma békében, biztonságban, demokráciában élünk`.

Szekeres Imre felidézte, hogy 50 évvel ezelőtt, 1958. június 16-án hajnalban végezték ki Maléter Pált. Mint mondta, Maléter Pál igazi katona volt, aki elfogadta Nagy Imre miniszterelnök felkérését, vállalta a honvédelmi miniszteri megbízatást. Mindössze egy napon át töltötte be a tisztséget; letartóztatták és halálra ítélték. `Ez az ítélet nem csak őt sújtotta, sújtotta családját, hazáját, a Magyar Honvédséget és azt az értékrendet, amely a katonai pályát a fiatalok számára vonzóvá teszi` - mondta a honvédelmi miniszter.

Hangsúlyozta: Maléter Pál az '56-os forradalmat tiszta forradalomnak élte meg, emellett tartott ki következetesen az ellene folytatott per alatt is. Tudta, még mielőbb Nagy Imre kinevezte őt miniszterré, hogy "a szavak már nem elegendőek, a tettek időszakára virradt az ország". Ezért párbeszédet kezdeményezett a különböző felkelő alakulatokkal, részt vett a Forradalmi Karhatalmi Bizottság létrehozásában, támogatta a Nemzetőrség felállítását és megkezdte a szovjet csapatok kivonásáról szóló tárgyalásokat.

Szekeres Imre közölte, nem véletlen, hogy 1956. november 3-án a tököli repülőtéren tárgyaló magyar küldöttséget csalárdul letartóztatták, hiszen Maléter Pál addigra hiteles és elfogadott vezetővé vált. Kiemelte: büszkék vagyunk azokra a hősökre, akik életüket feláldozták, büszkék vagyunk Maléter Pálra.

Gyenes Judith felidézte, sokszor volt lelkiismeret-furdalása amiatt, mennyiben okozója annak, hogy Maléter Pál végül a forradalom mellé állt. Mint hozzátette, férje előző feleségének egyszer azt írta: "ha eljön az ideje, tudni fogom, hol a helyem". Rámutatott arra, hogy a történészek nem tudják és eddig hivatalosan nem is mondta el, hogy Maléter Pált talán élete legnagyobb dilemmája elé állították a forradalom első napjai. Az özvegy szólt arról is, hogy október 23-án ott volt a Bem téren. Otthon "lelkesedve meséltem ennek a gyönyörű délutánnak a történetét" - idézte fel.

Gyenes Judith visszaemlékezett arra, hogy az október 23-át követő két hétben a Kilián laktanyában volt Maléter Pál. Férje úgy tanulta, az a kötelessége, arra kell figyelnie, mit mond a miniszterelnöke. A rádión keresztül azt hallotta, hogy a miniszterelnök statáriumot hirdet. "Kire hallgasson? A miniszterelnökére vagy arra, amit lát, hogy ezek az emberek, akik harcolnak, az életüket akarják feláldozni azért, hogy így tovább ne menjen?" - fogalmazott. Közlése szerint Maléter Pál ekkor határozott úgy, hogy egy ideig a Kilián laktanya semleges marad. Ha őket nem lövik, ők sem lőnek.

Gyenes Judith azt mondta, Maléter Pál meghalhatott volna a fronton, a fogolytáborban, ejtőernyős partizánként, vagy amikor Tökölön elfogták és a Juta-dombi magyar katonák tüzet nyitottak az őt szállító szovjet autókra. "Örök kérdés marad, hogy miért ez a borzalmas, katonához méltatlan halál várt rá" - tette hozzá. Kitért arra is, 18 éve szeretné, hogy a Budaörsi úton álló Petőfi laktanya vegye fel Maléter Pál nevét. Amikor megismerte a Zách utcai katonai központot, tudta, hogy egy méltó hely fogja Maléter Pál nevét viselni.

A laktanya udvarán tartott megemlékezésen leleplezték, majd megkoszorúzták Maléter Pál emléktábláját, ahol jövőre felállítják a vezérezredes mellszobrát is. Ugyancsak leleplezték a katonai objektum bejáratánál a "Maléter Pál laktanya" feliratot. Az emléktáblát megkoszorúzta Sólyom László köztársasági elnök, Mandur László, az Országgyűlés alelnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Dávid Ibolya, az MDF elnöke, Mécs Imre (MSZP) és Csampa Zsolt (MDF), az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának tagjai, valamint az '56-os szervezetek is.

A laktanyában a rendezvény végén az ünnepség résztvevői megtekintették a Maléter Pál-emlékszobát, amelynek gyűjteményéhez Gyenes Judith a férje egykori zseblámpáját adományozta, valamint egy rozsdás drótot, amellyel Maléter Pál csuklóját a koporsóban összekötötték.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár