2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazaviszik felmenőik maradványait a kanadai őslakosok

2008. június 12. 11:54

Visszakapta őseinek földi maradványait a Tseycum nevű, Kanadában több ezer éve őslakos törzs a New York-i Természettudományi Múzeumtól.

A törzs hétfőn vehette át 55 ősének maradványait a múzeumban, ahol ünnepélyes szertartást végeztek és imádkoztak a maradványokat őrző ládák felett, amelyeket hamarosan hazaszállítanak a Brit Columbia kanadai szövetségi tartományban fekvő Vancouver-szigetre.

A Tseycum törzs felmenőinek csontjai közel száz éve kerültek Kanadában kutató régészek, majd a New York-i múzeum birtokába. Vern Jacks, a törzs vezetője elmondta, hogy több évvel ezelőtt kezdtek el kutatni őseik maradványainak holléte után. A halottaik iránti tiszteletből fontosnak tartják, hogy a maradványok hazakerüljenek, és békében nyugodjanak.

Jacks szerint a New York-i múzeum teljesen pozitívan fogadta a törzs kérését, és az első pillanattól fogva segítőkészen működött közre a maradványok visszajuttatásában. A múzeum kommunikációs alelnöke elmondta, hogy nem példa nélküli a Tseycum törzs esete, az intézmény korábban egy másik esetben már szolgáltatott vissza kollekciójából földi maradványokat a leszármazottaknak.

A Tseycum törzs ügye azonban ezzel koránt sincs lezárva: az őslakosok a chicagói természettudományi múzeumtól is vissza akarnak követelni maradványokat, sőt a törzs európai múzeumokban is kutakodik, mert úgy gondolják, hogy őseik csontjai a tengerentúlra is elkerülhettek.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár