2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra kiállítják a torinói halotti leplet

2008. június 4. 07:57

XVI. Benedek pápa hétfőn a Vatikánban a torinói főegyházmegye több mint hétezer zarándok hívét fogadva bejelentette, hogy 2010 tavaszán ismét kiállítják a torinói halotti leplet.

"Ha Isten segítségével még élek és egészséges leszek, remélem, én is elmegyek a kiállításra. Biztosan megfelelő alkalom lesz arra, hogy szemléljem azt a titokzatos Arcot, amely csöndben szól az emberi szívekhez, arra kérve őket, hogy ismerjék fel benne Isten arcát"
- mondta a katolikus egyházfő.

A leplet II. Umberto exkirály adományozta II. János Pál pápának, s most utóda, Benedek pápa rendelkezik a Jézus halotti leplének tartott ereklye fölött, melyet az északolasz városban egy díszes ezüstládában őriznek. Utoljára 2000-ben, a katolikus jubileumi évben tették közszemlére. A 20. században csupán négy alkalommal mutatták be a közönségnek.

A 4,4x1,2 méteres lenvászon egy megfeszített ember testének lenyomatát őrzi. Az 1988-ban angol, svájci és amerikai laboratóriumokban elvégzett szénizotópos vizsgálat eredményeképpen a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a lepel a 13-14. századból származhat, és nem lehet Krisztus halotti gyolcsa. Azzal a válasszal azonban adósak maradtak, vajon hogyan került a test lenyomata a vászonra.

Egyes szakértők szerint itt az idő, hogy az azóta jóval fejlettebbé vált technika eszközeivel is megpróbáljanak utánajárni az évszázados vagy évezredes titoknak. A katolikus egyház szerint a lepel autentikussága hit kérdése, a klérus ugyanakkor Krisztus szenvedéseinek erős bizonyítékát véli felfedezni benne. 1998-ban II. János Pál pápa is megtekintette az 1578 óta Torinóban őrzött leplet, és arra szólította fel a tudósokat, hogy folytassák a kutatásokat az ereklye múltjának feltárására.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár