2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Világháborús repülőt keresnek a Baltikumban

2008. június 3. 12:12

Az amerikai és észt haditengerészetek szakértői a múlt pénteken kezdték meg egy második világháborúban lezuhant repülőgépnek a keresését.

A Kaleva fedélzetén kilencen utaztak, és a gép nem sokkal azelőtt tűnt el, hogy a Szovjetunió annektálta a balti államokat. A repülő sorsa azóta megoldatlan maradt, annak ellenére, hogy az észt hatóságok 1991 óta próbálják megtalálni a szerintük Keri aprócska szigete mellett 90 méter mélyen, Tallinntól 30 kilométerre lévő Junkers Ju-52-est.

A gép és utasai a felszállás előtt

Az észt és finn szakértők egyetértenek abban, hogy a kis gépet két szovjet vadászbombázó lőhette le 1940. június 14-én, pár perccel felszállás után, amikor az éppen Helsinkibe tartott. A Szovjetunió, illetve Oroszország azonban a mai napig nem ismerte el a gép lelövését. A finnek évtizedekig hallgattak a Kaleváról, mondván az technikai okok miatt zuhant le. Ez persze érthető is, hiszen az ország kerülte az összetűzést Moszkvával.

A gép egyik utasa Henry Antheil, az Egyesült Államok diplomáciai futárja volt, aki 1933-39 között Moszkvában teljesített szolgálatot, és utolsó útján az észt főváros diplomáciai anyagait - közte a rigai követség dokumentációját - próbálta megmenteni, hiszen ekkor már nyilvánvaló volt, hogy a térséget hamarosan lerohanják a szovjetek.

Az észteknek eddig nem sikerült megtalálni a Kalevát, ezért idén januárban Jaak Aaviksoo, az észt védelmi miniszter amerikai kollégájával, Robert Gates-cel folytatott tárgyalásain hozta fel a témát, és kérte az együttműködést. A támogatást most megkapták: a területre érkező Martin Ammond, a USNS Pathfinder, az amerikai haditengerészet egy oceanográfiai kutatóhajójának tisztje szerint ha a gép a keresett területen van, ők biztosan megtalálják majd.

Ha a repülőt megtalálnák, a következő lépés annak eldöntése lesz, hogy szükséges, és lehetséges lenne-e kiemelni azt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár