2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Toronyház épül Varsó szívében

2008. május 18. 14:00

Varsóban a héten megkezdődött a világhírű lengyel származású amerikai építész, Daniel Libeskind által tervezett 192 méter magas, kibontott vitorlára emlékeztető toronyház építése.

Az 54 emeletes lakóépületben, amely Varsó központjában - a szovjet tervek alapján, az egykori Szovjetunió ajándékaként készült Kultúra és Tudomány Palotájával átellenben - fog állni, 251 luxuslakás lesz. A kultúrpalota egyébként a maga 230 méterével továbbra is a lengyel főváros legmagasabb épülete marad, viszont a házszám alapján Zlota 44 névre keresztelt üveg-acél torony a lengyel főváros új arculatát jelképezi majd.

"Új minőségű épületről van szó, amely nem kocka, hanem megformált tér" - jellemezte Libeskind a tornyot, amely az Orco Property Group nevű, Luxemburgban bejegyzett beruházó közlése szerint 2010-ben készül el.

A lengyel főváros 80 százaléka elpusztult a 2. világháborúban, miután a varsói felkelés idején Hitler parancsot adott arra, hogy földig rombolják le, és területén súlyos harcok folytak. A hajdani óváros kivételével, amelyet korhűen újra felépítettek, a várost arculatát a szovjet építészeti stílus határozta meg.

A rendszerváltás után azonban már több modern felhőkarcoló épült, és Libeskind véleménye szerint jót tesz Varsónak, hogy híres építészek valósítják meg terveiket a lengyel fővárosban. "A szürke kommunizmus két évtizede után megkezdődött Varsó újjászületése" - fogalmazott csütörtöki sajtóértekezletén Libeskind.

A Zlota 44 megálmodója 1946-ban született, szüleivel kivándorolt Izraelbe, majd 1965-ben amerikai állampolgár lett. Ő tervezte a berlini Zsidó  Múzeumot, és ő a 2001. szeptember 11-én terroristák által  megsemmisített New York-i Világkereskedelmi Központ helyének, a Ground Zerónak a beépítésére benyújtott egyik sikeres pályázat készítője.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár