2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megvették a lengyel felkelés bélyeggyűjteményét

2008. február 13. 16:00

Az 1944-ben Varsóban kirobbant felkelés idejéből fennmaradt levelekből és bélyegekből álló ritka gyűjteményt vásárolt Lengyelország egy hétvégi németországi árverésen.

A TVN24 tudósítása

A düsseldorfi árverésen kikiáltási áron, 190 ezer euróért (50 millió forintért) vásárolták meg a lengyel felkelők postai szolgálata által kibocsátott levelekből és bélyegekből álló, 123 darabot kitevő gyűjteményt. Bogdan Zdrojewski lengyel kulturális miniszter közölte, hogy Németország felajánlotta pénzügyi támogatását arra az esetre, ha a licitálás során jelentősen emelkedne a gyűjteményért fizetendő összeg, de végül a lengyel múzeum volt az egyedüli licitáló.

A gyűjteményt egy magát megnevezni nem akaró gyűjtő bocsátotta árverésre. A média értesülései szerint egy német férfiről van szó, akinek lengyel nő a felesége. A Felkelés Lengyel Múzeuma ebből az alkalomból közölte, hogy folyószámlát nyitott adományozóknak azzal a céllal, hogy visszavásárolja a lengyel történelem e tragikus időszakának legértékesebb emlékeit.

A varsói felkelést a londoni székhelyű lengyel emigráns kormány rendelte el azzal a céllal, hogy a Vörös Hadsereg közeledtekor megkíséreljék felszabadítani a fővárost a náci megszállás alól. A felkelés 1944 augusztus elsején tört ki és 63 napon át tartott. Mintegy 200 ezer lengyel vesztette életét és Hitler parancsára a németek csaknem teljesen lerombolták Varsót.

Vörös Hadsereg a Visztula folyó keleti partjától néhány száz méterre mindvégig lábhoz tett fegyverrel várakozott, várva hogy a nácik leverjék a felkelést. A felkelés vezetése által életre hívott postai szolgálat a harcok egész ideje alatt működött és a történészek szerint 150 ezer levelet kézbesítettek főleg 12 és 15 év közötti fiataloknak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár