2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

40 ezer perui műtárgyat őriz a Yale

2008. április 15. 10:00

A perui szakemberek szerint az amerikai egyetem tulajdonában a mai napig 40 ezer, eredetileg az ő tulajdonukat képező műkincs van.

A kincsek, műtárgyak és régészeti leletek vizsgálata a korábbi megegyezésnek megfelelően jelenleg is folyik: a Perui Nemzeti Kulturális Intézet munkatársai nemrég az amerikai egyetemre utaztak, és nekiláttak az ott található tárgyak katalogizálásának. Az ott elkészített leltár tartalmát Hernan Garrido Lecca, a kincseket visszakövetelő perui mozgalom vezetője osztotta meg a sajtóval.

A kincseket, leleteket és műtárgyakat nem sokkal azután vitték Amerikába, hogy Hiram Bingham 1911-ben felfedezte az egykori inka fellegvárat. A perui követelés arra a feltételezésre épült, hogy a tárgyakat csupán másfél évre adták kölcsön az amerikai egyetemnek, de azok onnan soha nem tértek haza. Bingham felfedezésének időpontjában ugyanis a - mára turistalátványossággá és lassan veszélyeztetett világörökséggé vált - város teljesen elfeledett volt, és az erdők teljesen benőtték a romokat.

A kincsek visszakövetelése nem egyedi lépés Peru részéről: az ókori örökséggel rendelkező országok körében mára széles körű trenddé vált, hogy hazavigyék egykor elvitt kincseiket. Vannak, akik szerint azonban mindez felboríthatja a múzeumok világszerte meglévő együttműködését, és új kulturális stratégiák kialakítására lehet szükség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár