2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dokumentumfilm készül az ukrán éhínségről

2008. április 23. 08:00

Az 1932-33-as pusztító ukrajnai éhínségről, a holodomorról készít dokumentumfilmet a Magyar Televízió, amelynek forgatócsoportját kijevi hivatalában Viktor Juscsenko, Ukrajna elnöke is fogadta.

Az ukrán államfő honlapján közzétett beszámoló szerint az MTV forgatócsoportjának adott interjújában Juscsenko elsősorban történelmi és politikai szempontból világította meg az ukrán nép egyik legnagyobb tragédiáját, a holodomort (halálra éheztetés).

Ismertette azokat az erőfeszítéseket, amelyeknek köszönhetően a kijevi parlament az ukránokon elkövetett népirtásként ismerte el a mesterségesen előidézett éhínséget, és amelyekkel Ukrajna igyekszik a nemzetközi közvélemény elé tárni a holodomorral kapcsolatos igazságot.

Juscsenko emlékeztette a magyar nézőket a holodomor hatalmas emberáldozataira, hangsúlyozva, hogy az éhínséget az akkori szovjet hatalom mesterségesen idézte elő, hiszen - mint fogalmazott - azokban az esztendőkben nem volt rossz a termés, sőt Ukrajna stabil gabonaexportőrként szerepelt a gabonabegyűjtési politika folytán.

"Az egészet politikai megfontolásból követték el, hogy leszámoljanak a harmincas évek legfüggetlenebb politikai osztályával, az ukrán parasztsággal" - jelentette ki az elnök. Az ukrán államfő örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy utóbbi években a nemzetközi közvélemény kezdi elismeri a holodomort, Ukrajnában helyreáll a történelmi igazság és az ukrán társadalom részvéttel viszonyul a tragédiához.

Az ukrán elnöki honlap szerint a Magyar Televízió munkatársai Ukrajnának az egykori éhínség által leginkább sújtott déli, keleti és középső régióiban is forgatnak, megszólaltatják az éhínség túlélőit, a holodomor kutatóit, levéltárakban és múzeumokban készítenek felvételeket. A dokumentumfilmet a honlap szerint május végén láthatja a magyar közönség.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár