2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megszólalt Sztálin ma is élő dublőre

2008. április 8. 09:00

Sztálinnak igenis voltak hasonmásai: egyikük most hosszas kapacitálás után megszólalt, de az ötven év alatt beidegződött óvatosság ma is éberséget parancsol.

Az illetőt, Feliksz Gadzsijevics Dadajev sikeres és népszerű színészt, parodistát és illuzionistát, valószínűtlen mennyiségű kitüntetés birtokosát, aki még felesége és gyerekei előtt is elhallgatta életrajzának e veszélyes részét, a Komszomolszkaja Pravda című lap találta meg.

Dadajev egy kis dagesztáni hegyi faluban született, s később táncolni tanult. Egy kaukázusi művészeti olimpián fedezték fel 1939-ben, s meghívták az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság állami népi együttesébe. A háborúban úgynevezett koncertbrigádba került, s hamar híressé vált a fronton, de közben néha katonai feladatokat is teljesített. Többször megsebesült, s 1942-ben, egy újabb sebesülés után családját értesítették, hogy meghalt, de aztán kiderült, hogy mégis él. A hírszerzés emberei 1943-ban fedezték fel maguknak.

A döbbenetes hasonlóság jól látszik a próbafelvételeken. Dadajevet előbb fel kellett hizlalni 11 kilóval. Aztán ruhákat akartak neki varrni, de végül Sztálin ruháiban "alakította" minden idők és népek vezérének szerepét. Termetre 2 centiméterrel kisebb volt a 172 centiméter magas Sztálinnál, ezt cipősarokkal könnyű volt kompenzálni. A fiatalembernek meg kellett tanulni Sztálinná sminkelni magát: vastagon kente fel az arcfestéket, abba fésűvel ráncokat rajzolt, a megszáradt festékre púdert tett, s lassan beleélte magát a szerepébe.

Végül egyedül a füle alapján lehetett megkülönböztetni Sztálintól: Dadajev fülkagylója hosszúkásabb, s a koponyájához simul, míg Sztáliné jobban elállt: ez utóbbin lehetett segíteni, de a formán nem, szerencsére ilyen részletekre nem is figyelt oda senki.

Eleinte csak elterelő hadműveletekre alkalmazták: autón kihajtatott a Kremlből, vagy például repülőgépre szállt, amikor Sztálin 1943-ban a teheráni értekezletre tartott, miközben maga a vezér merényletektől tartva más útvonalon jutott el a célhoz. Később előfordult, hogy a mauzóleumról ő integetett egy parádén a Vörös téren elvonulóknak, színházba ment a vezér helyett, sőt filmhíradókban szerepelt, és még rádióbeszédeket is mondott. Sztálinnal egyszer találkozott, amikor az szemügyre vette őt, s rábólintott.

Végül Dadajev annyira azonosult Sztálinnal, hogy ma már némelyik felvételről talán csak ő tudja, kit ábrázol: a valódi Sztálint, vagy őt. Annyi biztos, hogy az egyik ismert hivatalos fotón, amelyen a vezér fehér zubbonyban látható, s amely számos tankönyvben és történelmi tanulmányban szerepel, nem Sztálin, hanem hasonmása látható.

Azt mondja, a vezérnek négy hasonmása volt, de részletesebben erről ma sem hajlandó beszélni. Annyit azonban elmondott, hogy Sztálin ellen két ízben kíséreltek meg merényletet, mindkét esetben a valódi vezérrel találkoztak a merénylők, s hogy a teheráni merénylet után a titkosszolgálatnál hét embert végeztek ki.

(Múlt-kor/MTI))

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár