2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Múzeumba kerültek a hírek

2008. április 10. 09:00

Tíz év munkája és 450 millió dollár (73 milliárd forint) értékű beruházással monumentális új sajtómúzeum, Newseum épült fel Washingtonban.

A hivatalosan pénteken felavatandó Newseum látogatója sok ezer történelmi címoldallal, több száz órányi filmfelvétellel ismerkedhet majd meg, interaktív játékokban vehet részt a 14 kiállítási útvonalon, a tizenöt konferenciateremben, két filmstúdióban. A múzeum tervét a USA Today című napilap alapítója, Al Neuarth kezdeményezte, és az általa létrehozott Freedom Foundation (Szabadság Alapítvány) valósította meg. Az alapítvány célja a szólásszabadság és a szabad sajtó védelme.

Fotó: Getty
Az épület márványhomlokzatán hatalmas betűkkel az amerikai alkotmány 1. számú módosításának szövege olvasható, amely kimondja, hogy az amerikai törvényhozás nem szavazhat meg olyan jogszabályt, amely korlátozza a szólásszabadságot. A múzeumba belépve a látogató először egy hatalmas átriumtérbe jut, amely "Az információ nagyterme" nevet viseli: mennyezetére erősítve egy tévétársaság helikoptere és egy hírközlő mesterséges hold függ, a modern hírközlés jelképeként.

Innen nyílik a történelmi címlapok galériája, ahol több mint 350 újság emlékezetes első oldalas szenzációi láthatók, köztük a Baltimore News Post 1939. szeptember 1-i száma, amely "Hitler megtámadta a lengyeleket" címmel adott hírt a második világháború kitöréséről. A vérzivatar végét a Los Angeles Times 1945. augusztus 15-i száma a japán fegyverletétel nyomán egyetlen szóval jelentette be: "Béke".

A 2001. szeptember 11-i terrortámadást felelevenítő kiállításán a múzeum bemutatja a Világkereskedelmi Központ egyik tornyának csúcsán elhelyezett műholdvevő antenna maradványait. A látogatók megrázó filmet tekinthetnek meg a drámai nap eseményeiről.

Személyes emlékek, dokumentumok százai is megelevenítik az amerikai sajtó nagy pillanatait. Kiállították például Ernest Hemingway 1944-es sajtótudósítói igazolványát, amelyet a nagy író akkor használt, amikor a második világháború európai harcairól küldött sajtójelentéseket. Látható a Time magazin egyik terepjárója, amelyet a balkáni háborúk idején Szarajevóban lyuggattak ki a puskagolyók, vagy például a Fehér Házba akkreditált újságírók doyen asszonyának, Helen Thomasnak piros pulóvere: mindig ezt viselte, hogy az elnök könnyen felismerhesse a sajtóértekezleteken.

A Newseum interaktív portálján a vendégek főszerkesztőként vagy tévériporterként tevékenykedhetnek. De nemcsak a sajtó dicsőséges pillanatait örökíti meg a pénteken megnyíló múzeum. Látható lesz például a Chicago Daily Tribune 1948. november 3-i híres címlapja is, amely - felhagyva az időzónák diktálta elővigyázatossággal és nem várva meg a hivatalos végeredményt - azt adta hírül, hogy Thomas Dewey nyerte meg az elnökválasztást Harry Trumannal szemben, holott valójában éppen fordítva történt. A Newseum belépője 20 dollárba (3200 forint) kerül majd.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár