2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sikeres lett a kínai Mao-imitátor

2007. május 31. 08:00

Mao-hasonmásságából szeretne megélni Csen Jan (Chen Yan), egy 51 éves kínai nő. Az asszony 2005-ben tűnt fel Szecsuan (Sichuan) tartományban.

Azt, hogy Csen Jan, ha kellően fésülik a haját, emlékeztet a `nagy kormányosra`, a fodrásza fedezte fel, aki felajánlotta: Maónak fogja maszkírozni. Mao-zubbonyt öltve Csen valóban `kiköpött Maónak` bizonyult, és azóta gyakran jelenik meg a különböző műsorokban, és a tévék képernyőjén is. Kínában ugyanis egyfajta szórakoztató műfajjá vált a néhai elnök megszemélyesítése, azokat a színészeket, akik erre jogosultak a filmeken, hivatalos bizottság jelöli ki, emellett sokan amatőr módon próbálják utánozni.

Hasonmás a tömegben

Csen Jan esetében az lehet a legnagyobb probléma, hogy csak 1,55 méter magas, és így különleges cipőt kell viselnie, hogy elérje a néhai elnök 180 centijét. Nem olcsó a Mao-frizura sem, ha az elkészül, akkor Csennek már csak füstszűrő nélküli cigarettára van szüksége, hogy tökéletes legyen a "Mao-look". Mindez együtt sokba kerül, ezért Csen a sajtóban hirdette meg fotószeánszát, hogy a felvételekért kért összegből fedezhesse a költségeket.

További gond: Csen Jan családja is ellenzi, hogy nő létére egy férfit személyesítsen meg. Mindennek ellenére ő szilárdan elhatározta, hogy a jövőben Mao-hasonmásságából fog megélni. Olyannyira, hogy a Reutersnek még az sem volt hajlandó elárulni, hogy eddig mivel foglalkozott. "Senkinek nem mondom el, amíg nem leszek magam is híres" - jelentette ki.

Mao Ce-tung (Mao Zedong) (1893-1976), a néhai kommunista vezető, aki 1949-ben kikiáltotta a Kínai Népköztársaságot, majd a "nagy ugrás" és a "kulturális forradalom" kirobbantásával drámai válságokba sodorta, az országot mindmáig irányító KKP egykori vezetőjeként Kínában ma is történelmi tisztelet tárgya, számos filmben, tévéjátékban idézik fel életpályájának első évtizedeit.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár