Hitler elfeledett szövetségesei

Csaló zseni készítette az első színes fotókat

2007. november 6. 16:00

Az első amerikai, aki azt állította, hogy ő készítette a történelem első színes fotóit, egyszerre volt zseni és csaló, aki retusálta képeit, hogy azok látványosabbak legyenek.

1850-ben a New York-i illetőségű Levi Hill tiszteletes bejelentette: tökéletesítette a `dagerrotípiát`, a 11 évvel korábban a francia L. J. M. Daguerre által feltalált eljárást és képes színes fotókat is készíteni. De miután nem volt hajlandó elárulni az eljárás titkát, csalással vádolták.

Utólag színezte a képeket

A Los Angeles-i Getty Múzeum kutatói, hogy végére járjanak ennek a rejtélynek, nagyítóval vizsgálták át a "hillotípiákat", amelyek a washingtoni Smithsonian Múzeum tulajdonában vannak.

A kutatások megerősítették, hogy Hill valóban zseni volt, mert sikerült neki felfedeznie egy olyan eljárást, amely többféle természetes színt is képes volt reprodukálni a fotókon, de egy kicsit sarlatán is volt.

Első sikerei után ugyanis növekedett rá a nyomás, hogy újabb színeket állítson elő és a mostani vizsgálatok során kiderült: Hill kézzel színezte tovább képeit, hogy az eredetinél fényesebbé tegye őket - állapította meg Dusan Stulik, a Getty Múzeum tartósítási központjának kutatója.

(Múlt-kor/MTI)

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!