2020. tavasz: Halálos tudomány

Titokzatos gödröket ástak az elfeledett angol boszorkányok

2008. március 12. 12:00

Nagy-Britannia déli részén a kereszténység előttről származó, a 17. században madarakkal folytatott rituálékhoz használt tevékenység nyomait találták meg.

A régészek az Anglia déli részén található Truro városához közel 2003 óta 35 olyan furcsa gödröt tártak fel, amelyekből madármaradványok, tojásdarabok, kvarcdarabok, emberi haj- és körömdarabok illetve vas üstök kerültek elő. Az ásatásokat vezető Jacqui Woods elmondása szerint semmilyen írásos vagy anekdotikus említést nem találtak a szertartásokról, amelyet hosszú időn át igen sokan gyakorolhattak. Szerinte hasonló boszorkányságot sehol máshol nem űztek a világon.

A leletek az előzetes vizsgálatok szerint az 1640-es évekből származnak, a felfordulás korából, amikor a puritánok kíméletlenül felszámoltak minden, a kereszténység előtti korból eredő pogány gyakorlatot. Ez volt az az időszak, amikortól a szigetországban halállal büntették a boszorkányságot is. A 17. században több ezer - többségében ártatlan - nőt, égettek meg, akasztottak fel vagy fojtottak vízbe. A boszorkányságról 1541-ben hoztak először törvényt, míg a halálbüntetés 1735-ig volt érvényben.

A területet már a prehisztorikus idők óta lakták, ám ennek modern fejezeteire csak nemrég sikerült fényt deríteni. Egy kővel kirakott forrás - amely 17. századi áldozati ajándékokkal, így 125 ruhaszalaggal és körömdarabokkal volt tele - például szent kút lehetett. A régészek egyben arra is bizonyítékot találtak, hogy a kutat később szándékosan temették be, hogy minden nyomát eltüntessék az ott folytatott tevékenységnek.

A kutatók nyilatkozata szerint a különleges és egyedi apró lyukak általában 40 centi átmérőjűek, és 17 centi mélyek, és azokban egy hattyútollak és csontok mellett több más állati maradványt is találtak. A lyukak tetején levélbe csomagolt köveket is találtak, amelyekről egy rövid vizsgálat után kiderült, hogy a lelőhelytől 24 km-re található, hattyúkról elnevezett Swanpool tengerpartjáról származnak. Woods szerint a boszorkányok már csak azért is az életükkel játszhattak, mert a korban egy hattyú megölése főbenjáró bűnnek számított, hiszen azok a korona tulajdonát képezték.

A területen talált tojások, és az azok felhasználáshoz kötődő pogány gyakorlatok a szakértők szerint még a kelta időkből maradtak fenn. A hattyútollak a termékenységet szimbolizálták, és lehetséges, hogy a gödrökbe kilenc hónapra temették csak a különleges áldozatokat.

Woods neve egyébként sem ismeretlen a tudományos szenzációk világában: 1991-ben ő is részese volt annak az expedíciónak, akik megtalálták a legrégibb európai múmiát, Ötzi, a jégembert. Az elmúlt nyolc évet azonban Saveock Waterben töltötte, amely a 17. században egy öt házból álló falu volt, és az ott élők a közeli malomban dolgozhattak - tudhatjuk meg a The Times című brit napilap tudósításából.

A kutatás részletiről a kutatónő júniusban Dublinban egy nemzetközi régészeti konferencián számol majd be.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!