2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A boszorkányoktól védett a világ legkisebb Bibliája

2007. február 14. 11:45

A világ legkisebb nyomtatott Bibliája egy gyerekcipőbe rejtve 100 éve védte egy angol ház lakóit a rossz szellemektől.

106 évvel ezelőtt valaki egy gyerekcipőbe csúsztatta a világ legkisebb Bibliájának másolatát, és azt egy mára lakatlanná vált ház kéményébe rejtette - fedezték fel brit régészek. A felfedezés az Ewerby villán dolgozó munkások érdeme, akik a renoválás során bukkantak a Finch-Hatton család birtokán álló épület különös emlékére.

A könyvet a glasgow-i David Bryce & Son adta ki 1901-ben a századfordulós miniatűr-könyv őrület csúcspontján. A "apró parány", vagy "hüvelyknyi Biblia" néven is ismert könyvecskét fémtokban tartották, amelynek egy része még ma is megvan. A csomag egy miniatűr nagyítót is tartalmaz, amely az olvasóknak a pöttöm betűk kibogarászásában segített. "A 2,5 centi széles és egy centinél is vékonyabb könyv teljes, de nem illusztrált, és ez a valaha nyomtatott legkisebb Biblia is egyben" - nyilatkozta a British Archaeology szerkesztője, Mike Pitts. Szerinte "a könyv ritkasága mellett sokkal érdekesebb, hogy a boszorkányokat valamilyen cipő-amulettel szerették volna távoltartani".

"A könyvet lélekcsapdának használták" - avat be a csizma titkaiba Adam Daubney, aki a Discovery Newsnak elmondta, hogy a legkorábbi hasonló tárgyak a 14. századból származnak. Akkor a North Manston 1290-1314 közötti rektora, Buckinghamshire-i John Schorn írta le a tárgyat, amikor egy hasonló csizmával sikerült megfognia az ördögöt. A néphagyományban is megtalálható a szokás, és már több régi angol házban találtak hasonló csizmákat.

A British Museum szakértője, Daniel Pett szerint a kéményekbe legtöbbször boszorkányüveget rejtettek, amelyet személyes dolgok - például haj - mellé helyezett éles tárgyakkal töltöttek meg, hogy megsebesítsék a betolakodót.

Daubney szerint a Biblia magántulajdon, így nem fogják kiállítani: a felújítás után visszakerülhet eredeti helyére, hogy a jövendő lakókat is oltalmazza majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár