2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Divatba jöttek a szkíták

2009. március 22. 12:02 Kovács Olivér

A németországi nagy tárlat után a Magyar Nemzeti Múzeum is időszaki kiállítást rendez a szkítákról. A bemutatott tárgyak megszerzésében ugyancsak serénykedniük kellett a muzeológusoknak, szakembereknek, hiszen az egykori nomád nép leletanyaga igencsak népszerűvé vált, és sokan igyekeznek a szkíták világát bemutatni a nagyérdeműnek.

Ebben az évben Ausztriában is nyílik egy szkíta-kimmer témájú kiállítás, ezért a német és a kazah anyag egy részét valóban nem kaptuk meg, azonban a többi között oroszországi, ukrajnai, romániai gyűjteményektől sikerült szép darabokat kölcsönöznünk – mondta el a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese. Rezi Kató Gábor hozzátette: nem szabad elfeledkezni az itthoni leletekről sem, hiszen a Nemzeti Múzeum gyűjteménye is értékes tárgyakat tartalmaz, amelyet szintén láthatnak az érdeklődők a szerdán megnyíló kiállításon.

A szkíták iránti felélénkült érdeklődésnek nyilván az is az oka, hogy az utóbbi években is pompás leletegyüttesekre bukkantak Oroszországban és Mongóliában, s ezek a sajtónak hála, a figyelem központjába kerültek.

Az egykori nomád, lovas nép egyébként egyike a világtörténelem legkorábban megénekelt népcsoportjainak, hiszen Hérodotosz csaknem 2500 évvel ezelőtt írt már róluk „Hisztoriai” című művében. A szkíták egyébként még az i.e. 8. században tűntek fel, amikor kiszorították a kimmereket a Fekete-tengertől északra eső területekről. Törzsszövetségek laza hálózatából álló birodalmuk a fénykorában a Dontól a Dunáig terjedt, ám a 3. században a rokon szarmaták foglalták el a meghódított területeket. A szkíták azonban jellegzetes (és tovább élő) fém-, illetve aranyművességükkel páratlan alkotásokat hoztak létre a virágzás néhány évszázada alatt.

A Magyar Nemzeti Múzeumban a keddi hivatalos megnyitó után a nagyközönség számára szerdától látogatható „Szkíták aranykincse” című kiállításon több mint háromezer tárgyat mutatnak be. A tárlat május utolsó napjáig várja az érdeklődőket.

A kiállítás oldala

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>Fotó: Kovács Olivér</i> <br /><i>Fotó: Kovács Olivér</i> <br /><i>Fotó: Kovács Olivér</i> <br /><i>Fotó: Kovács Olivér</i> <br /><i>Fotó: Kovács Olivér</i> <br /><i>Fotó: Kovács Olivér</i> <br /><i>Fotó: Kovács Olivér</i>
 <br /><i>[origo], Pályi Zsófia</i> <br /><i>[origo], Pályi Zsófia</i> <br /><i>[origo], Pályi Zsófia</i> <br /><i>[origo], Pályi Zsófia</i> <br /><i>[origo], Pályi Zsófia</i> <br /><i>[origo], Pályi Zsófia</i> <br /><i>[origo], Pályi Zsófia</i> <br /><i>[origo], Pályi Zsófia</i> <br /><i>[origo], Pályi Zsófia</i> <br /><i>[origo], Pályi Zsófia</i> <br /><i>[origo], Pályi Zsófia</i> <br /><i>[origo], Pályi Zsófia</i> <br /><i>[origo], Pályi Zsófia</i> <br /><i>[origo], Pályi Zsófia</i> <br /><i>[origo], Pályi Zsófia</i> <br /><i>[origo], Pályi Zsófia</i> <br /><i>[origo], Pályi Zsófia</i> <br /><i>[origo], Pályi Zsófia</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár