2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégis hiteles lehet a torinói lepel

2008. február 27. 09:00

Az Oxfordi Egyetem laboratóriuma azt vizsgálja, hogy az 1988-as vizsgálatokba a szennyezett minták miatt hiba csúszhatott, így a vászon akár eredeti is lehet.

A világszerte ismert labor vezetője a The Daily Telegraph című angol lapnak elismerte, hogy a radiokarbon tesztek, amelyeket a kereszténység egyik legismertebb relikviáján végeztek, `minden bizonnyal pontatlanok voltak`. Akkor ugyanis azt sikerült bebizonyítani, hogy a torinói lepel csupán egy középkori hamisítvány lehet.

Christopher Ramsey professzor, az egyetem Radiokarbonos Vizsgálati Egységének vezetője szerint - a korábbi ellenkezéssel szemben - nagyon komolyan kezelik azt a felvetést, miszerint szennyeződés kerülhetett a mintákra, és az tönkretehette a vizsgálati eredményeket. Azt persze ő sem hiszi, hogy az 1988-as tesztek akár ezer évet is tévedhettek, ám lehetséges, hogy ennek is fennállhat a lehetősége.

A bejelentés szinte azonnal felélesztette a négyméteres vászon szemfedővel kapcsolatos spekulációkat, amellyel sokak szerint a keresztről levett Krisztust takarták be. Az eredeti vizsgálatokat a kutatók Zürichben, Arizonában és Oxfordban, egymástól függetlenül végezték el. Az eredmények igen nagy csalódást okoztak a keresztény misztika hívőinek: aszerint ugyanis a vászon 1260-1390 között készülhetett.

A vizsgálatok után az összeesküvés-elméletek hívői sem csüggedtek, és több magyarázat született ara, hogy miként juthattak erre az eredményre, és kinek állt érdekében hamisnak feltűntetni a relikviát - ezeket azonban a tudományos élet prominens alakjai kategorikusan visszautasították.

A mostani eseményekből a média sem maradhatott ki: az eredményeket a BBC 2 tévécsatornán húsvét vasárnap este, egy új dokumentumfilmben mutatják majd be. A filmben a radiokarbonos tesztek nehézségeinek érzékeltetése mellett Rageh Omaaar, a BBC egyik szakértője új régészeti és történeti bizonyítékokkal is szolgál majd, amelyek egytől egyig azt támasztják alá, hogy a leplet valójában egy igen egyedi temetkezés során használhatták.

A film két másik, tudományos körökben is ismert halotti lepel, a konstantinápolyi - amelyet 1204-ben a keresztesek loptak el -, és a jeruzsálemi - amelybe János evangéliuma szerint Jézus testét tekerték - történetét is ismerteti majd. A filmből az is kiderül, hogy a három lepel igazából egy és ugyanaz: így mindent elsöprő bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a torinói lepel egyedi, és egyben a kereszténység legszentebb relikviája lehet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár