2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Anne Frank: a kislány a legenda mögött

2008. november 28. 10:15 MTI

Magyarul is megjelent a Barátnőm, Anne Frank című könyv, amelyben Jacqueline van Maarsen elmeséli barátságuk történetét, egyedi szemszögből mutatva be a legendássá vált kislányt. "Azért írtam meg ezt a könyvet, mert nagyon zavart, hogy rengetegen használják Annét szimbólumként, miközben egyáltalán nem törődnek a kislánnyal, aki a legenda mögött létezett" - mondta el a szerző Budapesten.

Jacqueline van Maarsen, akit Anne Frank a naplójában többször is a legjobb barátnőjeként említ, sokáig senkinek sem árulta el, hogy ismerte a lányt, mert nem akart a figyelem középpontjába kerülni. Egy idő után viszont egyre jobban dühítette, hogy sokan visszaélnek a világhírűvé vált lány nevével, több olyan emberrel is találkozott, akik a nyilvánosság előtt azt állították, hogy személyesen ismerték Annét, holott ez nem volt igaz.

"A zsidók számára kijelölt iskolában találkoztunk, osztálytársak voltunk és hamarosan szoros barátságot kötöttünk" - idézte fel az írónő, hozzátéve, hogy gyerekként mit sem sejtettek a körülöttük zajló dolgokról. "Persze, sárga csillagot kellett viselnünk, nem léphettünk be a parkokba és csak bizonyos boltokban vásárolhattunk, de ennek ellenére jól éreztük magunkat. A gázkamrákról szóló pletykákat szinte mindenki buta agyszüleménynek tartotta" - tette hozzá.

"Még ma is furcsa számomra, hogy ennyi embert megfogott Anne naplója, ugyanakkor megértem, hogy az emberek könnyen azonosulnak az eszes, fantáziadús és szeretetreméltó kislánnyal, aki volt" - jegyezte meg Jacqueline van Maarsen, hozzátéve, hogy "Anne mindig is imádott a figyelem középpontjában lenni, szerintem rendkívüli módon élvezte volna, hogy híressé vált".

A szerző, aki ma sikeres könyvkötő, 1941-ben találkozott az akkor 12 éves Anne Frankkal, barátságuk 1942 júliusáig tartott, mikor Anne és családja elmenekült a "hátsó traktusba". Anne ezután több levelet és verset írt Jacqueline-nak, de ezek az írások már csak a háború után juthattak el a címzetthez, aki félig katolikus származását igazoló dokumentumoknak köszönhetően élte túl a háború borzalmait.

"Anna mindenből ünnepet csinált. Soha nem találkoztam senkivel, aki annyira élvezte volna az életet, mint ő. Fürödtem a szeretetében és amennyire csak tudtam, a barátságomat adtam cserébe" - áll az eredetileg 2003-ban megjelent, archív fotókat és dokumentumokat is tartalmazó kötetben, melyet hollandról később angolra, németre, franciára, törökre és immár magyarra is lefordítottak. A Nyitott Könyvműhely gondozásában megjelent Barátnőm, Anne Frank című könyvben Jacqueline van Maarsen 1952-ig mesél életéről, a kötet folytatásában az 1952 és 2000 között eltelt időre emlékszik vissza.

Anne Frank és családja 1942 júliusától 1944 augusztusáig bujkált, akkor felfedezték rejtekhelyüket és deportálták őket. A westerborgi ideiglenes táborból szeptember 2-án, az utolsó szerelvénnyel vitték őket Auschwitzba. Anne 1945 márciusában halt meg Bergen-Belsenben, pár héttel azelőtt, hogy az angol csapatok felszabadították a tábort. Halálának pontos dátuma nem ismert. Naplóját 1947-ben publikálta édesapja, a család egyetlen tagja, aki visszatért a koncentrációs táborból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár