2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Megismerhetjük Anne Frank nagy szerelmét

2008. február 28. 13:00

Peter Schiffet, aki Anne Frank "nagy szerelme" volt 1940-ben, végre másképp is megismerheti a nagyközönség, mint a fiatal lány naplójában olvasható szenvedélyes leírásból.

Anne Frank tizenegy éves volt, amikor lángra lobbant a 13 éves Peter Schiff iránt. 1940 nyarán a fiú gyakran várta őt az iskola előtt, vagy meghívta magukhoz. A fényképet a `szép barna szemű fiúról`, akit a lány `igaz szerelmének` nevezett, egykori gyermekkori barátja, a 81 éves Ernst Michaelis ajánlotta fel a múzeumnak, miután Anne Naplóját újraolvasva ráeszmélt, hogy nincsen róla ismert fénykép - mondta el az amszterdami Anne Frank Ház szóvivője.

Anne elveszett szerelme

A német zsidó családból származó Anne Frank (aki Magyarországon Anna Frank néven vált közismertté) 1933-ban menekült el szüleivel Németországból Hollandiába. A család a náci megszállás idején egy amszterdami házban bújt meg. A rejtekhelyet azonban 1944-ben árulás folytán felfedezték, a családot koncentrációs táborba hurcolták. A deportálást csak a családfő, Otto Frank élte túl. Peter Schiff az auswitzi koncentrációs táborban halt meg.

Anne Frank anyjával és nővérével együtt a bergen-belseni koncentrációs táborban halt meg tífuszban, egy hónappal azelőtt, hogy az amerikai csapatok 1945-ben felszabadították volna a lágert. Történetét fennmaradt naplójából ismerhette meg a világ. A feljegyzéseket édesapja adta ki 1947-ben.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár