2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Hamis Monet-festményt azonosítottak a kölni múzeumban

2008. február 17. 14:30

A kölni múzeumban egy sokáig Monet alkotásának tekintett festményről kiderült, hogy hamisítvány - közölték a múzeum illetékesei.

A Claude Monet alkotásának tartott "Bords de la Seine a Port Villez" című olajfestményt egy impresszionista kiállítás előkészületei során vizsgálták meg tüzetesebben, s ekkor derült ki, hogy a kölni Wallraf-Richartz Múzeumban kiállított műalkotás nem a híres francia festő műve.

"Egyik szemünk sír, a másik nevet" - mondta Stefan Swertz múzeumi szóvivő, hozzátéve, hogy már régóta kétségek merültek fel az 1954-ben a múzeum birtokába került festmény eredetét illetően.

A kölni városi tanács közleménye szerint három különböző bizonyíték is a kép eredetisége ellen szól: az alkotó egy vázlatot készített és csak azután folytatta olajjal, és ez Monet-ra nem jellemző. A restaurátorok a festmény felületén egy átlátszó bevonatot is találtak, amely a kép természetes öregedését kívánta utánozni, valamint a hamisító Claude Monet aláírását is két különböző színnel festette meg.

A hamisító után nem kutatnak, mert a festmény valamikor még az 1920-as évek táján készülhetett. A hamis Monet-kép továbbra is a múzeumban marad, a festmények átvizsgálására használt korszerű technikák szemléltetésére használják. Andreas Blühm múzeumigazgató szerint lesújtó, mikor egy ilyen jelentős alkotásról kiderül, hogy hamis, viszont a felfedezés ténye a restaurátoraik rendkívüli munkáját dicséri.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár