2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb rekord Monet-módra

2006. december 14. 18:00

Az előzetesen becsült ár kétszeresééért, 1,3 millió dollárért (249 millió forint) talált gazdára a Claude Monet-nak írt mintegy ezer baráti és rajongói levél gyűjteménye a párizsi Artcurial aukciósházban.

A levelek, amelyeknek a keltezési ideje 1874-től a festő haláláig, 1926-ig terjed, bensőséges bepillantást engednek a művészek szűk körének életébe. Levelezőpartnerei közül sokan Monet impresszionista kortársai voltak, például Edouard Manet, Paul Cezanne, Edgar Degas, Alfred Sisley, Mary Cassat, de van az írások között levél Pierre-Auguste Renoirtól és Guy de Maupassant-tól is.

Monet gondosan megőrizte leveleket, amelyeket a család féltett kincsévé váltak, és nemzedékről nemzedékre hagyományozódtak. Michel Cornebois, a festő dédunokája, egyúttal egyetlen közvetlen leszármazottja adta át a leveleket az aukciósháznak. A 332 tétel csaknem 95 százaléka elkelt - jelentette az Artcurial.

Az árverésen John Singer Sargent, amerikai művész 15 levele közül 13-ra "csapott le", egy amerikai licitáló, a maradék kettőt pedig a párizsi impresszionista múzeum, a Musee d'Orsay vette meg. Egy másik amerikai 14 800 dollárt (2,8 millió forint) fizetett Rodin ama leveléért, amelyben a szobrász említést tesz egyik leghíresebb művéről, a Gondolkodóról.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár