2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hidegháborús kémjátszma Kelet-Berlin alatt

2008. február 11. 12:00

Mindvégig tudtak az alagútról

A szovjet diadal napja 

Az igazság azonban sokkal bonyolultabb. A szovjetek végig tudtak az alagút létezéséről. A CIA ugyanis még az építés előtt elkövette azt a hibát, hogy terveit megvitatta George Blake magas rangú angol hírszerzési tiszttel, akiről 1961-ben kiderült, hogy kettős ügynök, és a KGB-nek is dolgozik. Több száz angol ügynököt, és az alagút terveit is ő árulta el a szovjeteknek.

Szergej A. Kondracsov, Blake KGB-felettese, könyvében azt írja, hogy a szovjet hírszerzés nagyon aggódott amiatt, hogy az információforrás személye kitudódik. Attól féltek, hogy az amerikaiak gyanakodni kezdenek, ha túl hamar "felfedezik" az alagutat, ezért nem zavarták az építését. 1956 tavaszán a heves esőzések megrongáltak egy kábelt, ami ürügyet szolgáltatott arra, hogy végre ráakadjanak az alagútra. Tehát a CIA volt az, akit átvágtak. Egy 1956. augusztusi belső feljegyzés szerint a CIA arra a következtetésre jutott, hogy "az alagút felfedezése teljesen véletlen volt".

Öt évvel később kiderült, hogy Blake kettős ügynök volt, ezért újra áttekintették a projektet: Valódi titkokat sikerült megszerezni? Vagy a szovjetek téves információkkal etették az amerikaiakat? Könyvében Kondracsov azt írja, hogy a kábeleken átmenő információk valódiak voltak, mivel a szovjetek nem merték Blake-t hamis hírekkel kompromittálni.

A kutatók azonban nincsenek meggyőződve erről. "Addig nehéz biztosat mondani, amíg nincs több információnk szovjet részről. Az ő verziójuk még hiányzik" - véli Christian F. Ostermann, a washingtoni Woodrow Wilson NEmzetközi Kutatóintézet hidegháborús projektjének igazgatója.

Blake 1966-ban szabadult az angol börtönből. Moszkvába ment, ahol ma is él, de sohasem beszélt arról, mit is mondott pontosan a KGB-nek. Tavaly novemberben, 85. születésnapján Vlagyimir Putyin, orosz elnök, a Barátság Érdemérmet adományozta neki, amely a legmagasabb kitüntetés, amit egy nem orosz állampolgár kaphat.

2005-ben a berlini Schönefeld repülőtér építése közben felfedezték az alagút egy betemetett szakaszát. Kiásták és a berlini Szövetséges Múzeumba szállították, ahol kiállítást rendeztek az alagút felfedezésének 50. évfordulója alkalmából.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár