2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Beutazta a világot Ptolemaiosz ellopott világtérképe

2008. február 6. 09:00

Ausztráliában megtalálták Klaudiosz Ptolemaiosz görög csillagász, matematikus és földrajztudós értékes világtérképét, amelyet tavaly nyáron loptak el a spanyol Nemzeti Könyvtárból.

A térképet egy sydneyi régiségkereskedőnél találták meg, a férfi az interneten keresztül vásárolta, s nem tudott arról, hogy a kincs lopott. Az ausztrál kormány már át is adta a térképet Antoni Cosano spanyol nagykövetnek - jelentették a spanyol napilapok.

Múlt év októberében az FBI egy New York-i gyűjtőnél lefoglalt egy másik Ptolemaiosz térképet, amelyet szintén tavaly nyáron loptak el a spanyol Nemzeti Könyvtárból. A térkép Ptolemaiosz Földrajz című művéből származik és egy 1508-ban Rómában nyomtatott könyvben jelent meg. A szakértők 100 ezer euróra becsülik a világtérkép értékét.

A térképek ellopásával kapcsolatban augusztusban lemondott állásáról Rosa Regas írónő, a spanyol Nemzeti Könyvtár igazgatója. A 74 éves asszonynak szemére vetették, hogy elhallgatta, hogy az intézményből eltűnt 19 dokumentum.

A spanyol hatóságok akkor egy urugayi történészt gyanúsítottak a lopással, aki 2004 és 2007 között kutatások végett hozzáférhetett az értékes könyvekhez. Állítólag egy becsempészett papírvágó késsel a különböző kötetekből több világtérképet és más írásokat is kivágott, majd nyomtalanul eltűnt Madridból. A rendőrség nem zárja ki, hogy a férfi valójában nem is történész és hamis igazolvánnyal jelentkezett a könyvtárban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár