2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Betonbusz a náci eutanáziaprogram áldozatainak

2008. január 22. 16:00

Autóbuszt ábrázoló beton emlékmű emlékeztet Berlinben azokra a százezrekre, akiket az úgynevezett eutanáziaprogram keretében öltek meg a nácizmus idején.

A második világháború alatt végrehajtott programnak mintegy kétszázezer fogyatékkal élő vagy gyógyíthatatlan beteg vált áldozatává. A `Szürke buszok emlékművét` azokról a járművekről mintázták, amelyekkel a tömeges gyilkosságok helyszínére szállították az áldozatokat.

Egy nemrég megjelent könyv szerint a német orvosok először azzal segítették a náci szándékokat, hogy nem álltak ki a hivatásuktól eltiltott zsidó kollégáik mellett, majd azzal, hogy elfogadták azt a nézetet, miszerint a társadalomban vannak olyan emberek - sérültek, fogyatékosok - akik nem méltók az életre.

A sterilizációs programnak 400 ezren estek áldozatul. Az eutanázia-program keretében - amely egyes elmegyógyintézetekben titokban már 1933-tól folyt, de komoly mértékben 1939-től, Lengyelország lerohanása után indult meg - 70 ezer elmebeteget, fejlődésben visszamaradott gyermeket, felnőttet öltek meg. Itt fejlesztették ki a halálos injekciókat és a gázkamrákat. 1941-ben, az eutanázia-program leállítása után e technológiát a Keleten létesített megsemmisítő táborokban honosították meg.

Az emlékmű a berlini Filharmónia épülete mögött áll, annak az épületnek a helyén, ahonnan a programot irányították. Az egykor a Tiergartenstrasse 4. alatt álló villát a második világháború végén lebombázták.

A program elleni tiltakozást a később letartóztatott, és három éve boldoggá avatott püspök, Clemens August von Galen vezette.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár