2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bujkálnia kell az amerikabarát katonáknak Laoszban

2008. január 11. 13:00

A kormányzati cinizmus áldozatai

A laoszi kormány, félve attól, hogy a konfliktus híre rossz hatással lehet az ország virágzó idegenforgalmára, tagadja az összecsapások tényét, vagy hogy CIA veteránok lennének a dzsungelekben. `Nincsenek hmong harcosok a dzsungelekben. Nincsenek összecsapások. Országunkban békés a légkör, ahogy az az utazások során is észlelhető. Yang és csoportja valószínűleg banditák` - állítja a laoszi külügyminisztérium szóvivője.

A veteránoknak dolgát az sem könnyíti meg, hogy semmilyen írásos bizonyítékuk nincs arra, hogy a CIA alkalmazásában harcoltak a háborúban. Ismerik azonban az általuk védett terület CIA kódját, és néhány velük harcoló amerikai nevét: `Mr. Tony` például a CIA hadműveletet irányító Tony Poe lehetett, aki 2003-ban hunyt el. Sokuk testében még ma is látható a robbanó lövedékek nyoma, egyikük lába pedig az 1971-es harcok során sérült meg.

A CIA eredetileg azért fogadta szolgálatába a hmong harcosokat, hogy támogassa az akkori laoszi kormányt a kommunista felkelők elleni harcában. Később, a vietnami háború idején, az volt a feladatuk, hogy a Ho Si Minh-ösvényként ismert útvonal laoszi részén elfogják az utánpótlást szállító konvojokat.

"A hmong harcosok rendkívül bátrak voltak. Sokkal kitartóbban harcoltak, mint a többi törzsi csoport. Megtartották a rájuk bízott területet" - emlékszik vissza Colin Thompson, CIA tiszt, aki 1963 és 1966 között harcolt Laoszban. Thompson intézte a hmong katonák fizetését. Rokonszenvvel viseltetik a sorsuk iránt, de úgy véli, Amerikának nem kötelessége gondoskodni róluk. "Nem kényszerítettük őket semmire. Meg akarták védeni magukat, mi csak az eszközöket biztosítottuk hozzá."

A hmong katonák azonban nem így gondolják. A háború végén sokan becsapva érezték magukat. A veteránok ütött-kopott rádióik segítségével követni tudták az elmúlt évek eseményeit: a Vietnam és az Egyesült Államok közötti barátságot, Vang Poe, hmong tábornok letartóztatását, akit azzal vádolnak Amerikában, hogy meg akarta dönteni a laoszi kormányt. A veteránok számára ez felfoghatatlan, hiszen Pao mindig is azért kapta a fizetését a CIA-tól, hogy a kommunisták ellen harcoljon.

Yang és csoportja még mindig reménykedik abban, hogy létrejöhet egy demokratikus Laosz, de a kommunista kormány megdöntésében már nem kívánnak részt venni. Az 1975-ös kommunista hatalomátvétel utáni évtizedekben mintegy 250 ezer laoszi menekült, köztük 115 ezer hmong, költözött az Egyesült Államokba. A hmong kisebbség többsége Laoszban maradt, a városokban él vagy gazdálkodik.

A háború után sokuknak lehetősége volt menekültstátuszért folyamodni Thaiföldön, de inkább a dzsungelben maradtak. Az utóbbi években sok hmong Thaiföldre menekült, közülük 7800-an még mindig menekülttáborokban élnek. A Thaiföld és Laosz között újonnan kialakult baráti viszony azonban ezt a lehetőséget is elzárta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár