2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csendben emlékeznek az első világháborús temetők

2007. december 11. 13:00

1918. novemberében ért véget az első világháború. Ma már csupán néhány veterán van életben, és a családi emlékek is lassan elhalványulnak.

A `nagy háború`, ahogy az első világháborút nevezték még a második nagy világégés előtt, meghatározó szerepet játszott a 20. században, hatalmas költségével és hiábavalóságával pedig örökre belevésődött Európa tudatába. Ez volt a világ első modern, gépesített háborúja, de az önkéntesek millióinak hozzáállása, szenvedése és önfeláldozása mára már szinte idegennek hat.

A franciaországi és belgiumi temetők és háborús emlékművek a mai napig eredeti állapotukban láthatók, csendben üzenve látogatóiknak. Északkelet-Franciaországban, a Somme folyó közelében áll a gigantikus Thiepval Emlékmű, amely 72 ezer angol és nemzetközösségi katona nevét őrzi, akiknek nincs sírjuk, mert szétroncsolt maradványaikat sohasem találták meg. De a kisebb angol temetők sem kevésbé megindítóak: a legtöbbjük csak néhány sírkőből áll, amelyen egy név vagy "a nagy háború egyik katonája" felirat olvasható. A fű gondozott, a sírokon virágok pompáznak. A csendet csak a szél susogása és néha egy távoli traktor hangja zavarja meg.

1916. július 1-én azonban több tízezer katona menetelt ezen a helyen a biztos halálba. Azt a parancsot kapták, hogy lassan haladjanak előre a 28 kilométeres frontvonalon. Parancsnokaik biztosak voltak benne, hogy a tüzérség bombatámadásai minden ellenséges német katonát megöltek, minden szögesdrótot és fedezéket leromboltak. Tévedésük az angol hadtörténet legvéresebb napjához vezetett: a hétszeres túlerőben lévő németek a Somme folyó menti ütközet első órájában 30 ezer katonát öltek vagy sebesítettek meg. A nap végén 20 ezer angol és nemzetközösségi katona feküdt holtan, 30 ezer pedig megsebesülve. A csata, amely a Verdunt védő franciákat akarta tehermentesíteni, november közepéig tartott, amikor is az angolok lefújták.

Északabbra, az újjáépített Arras közelében, Neuville-St-Vaast mellett áll a német hadi temető, ahol fekete vaskeresztek alatt 44833 német katona nyugszik.  Itt azonban nem érződik békesség: a temető a névtelen és gépesített halált idézi, vádat és figyelmeztetést jelképez. A világ azonban nem figyelt erre a figyelmeztetésre: a Thiepval emlékművet és a kanadai Vimy emlékművet ugyanis az 1930-as években állították, néhány évvel a második világháború kitörése előtt.

Az I. világháború az újfajta hadieszközök miatt korábban nem tapasztalt méretű emberáldozattal járt. A hosszú harcok teljesen lepusztult, sík területekké változtatták a csatatereket, ahol szinte semmi sem maradt meg, azonban a pipacs igénytelenségének köszönhetően a kevés kivételhez tartozott. Ez ihlette meg John McCrae-t, a Vermonti Egyetem korábbi patológia professzorát, aki a háború alatt orvosként szolgált a kanadai tüzérségben.

Az Ypres-i ütközetben vesztette el korábbi tanítványát és barátját, Alexis Helmert, és temetésére efelett érzett bánatában írta meg "A flamand mezőkön" (In Flanders Fields) című versét. A vers 1915-ös megjelenése után gyorsan népszerűvé vált. Ismerje meg az első világháború áldozatainak szimbólumát!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár