2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Zöld asszony riogatja a norfolki erdőjárókat

2007. november 29. 11:00

Életre kel a természet ősi szimbóluma: egy mogyoróbokrok gallyaiból készített tradicionális műalkotás, a titokzatos Zöld Asszony életnagyságú alakja várja a dél-norfolki Tyrrels Wood erdőjáróit.

A tradicionális Zöld Asszonyt az erdőben található természetes anyagokból egy holbrooki művész, Jo Hammond készítette. A figurát az alapanyagokról Hazelnek (mogyorónak) keresztelték el, és a Woodland Alapítvány most a pár éve hasonlóképp elkészített Zöld ember helyére állította fel. Az előző szobor ugyanis szép lassan lebomlott, és egybeolvadt az erdővel.

A hasonló, Zöld embernek nevezett figurák főként a kereszténység előtti korokban voltak gyakoriak és népszerűek, és azok a élet körforgását és a természet megújulását szimbolizálták. "Nincs az emberi kultúrában rejtelmesebb, kétarcúbb jelenség, mint a Zöld Ember-szimbólum . A zöld maga a két véglet szimbóluma, a pozitívnak tartott fű- vagy mohazöld és a negatív, a méregzöld. Egyenlő távolságban van az ég kékjétől és a pokol vörösétől. Az ördög legfélelmetesebb formájában zölden jelenik meg, de a megváltás reménye is zöld kereszt, és a smaragdzöldgrál a nagy titok" - írta a figuráról Zelnik József.

Napjainkban a figura az ökológiával kapcsolatos kiadványoknak köszönhetően, melyek arra figyelmeztetnek, hogy az emberiség elpusztítja a bolygót, egyre nagyobb tiszteletnek örvend, és szimbolikusan egyre fontosabbá válik. De ki is a titokzatos Zöld ember?

Az alapítvány októberben nyílt napon ünnepelte az új alak érkezését, és akkor több mint 70 ember vett rész a műhelyfoglalkozásokon és az egykor élt, máig igen titokzatos erdei emberek játékait és mindennapi eszközeit próbálták meg természetes anyagokból elkészíteni. Hazel pontos helyét azonban csak igen kevesen tudják, és a figurát a következő évek során rendszeresen újabb és újabb pontokra helyezik majd át az erdőben.

További részletek a Woodland Alapítvány oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár