2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lézerrel vizsgálják a régészek a brit erdőket

2007. július 17. 15:00

Egy új lézeres leolvasó eszközzel fény derülhet az erdők mélyén rejlő régészeti leletekre. A légi érzékelő rendszer ugyanis áthatol a fákon és az aljnövényzeten, majd megmutatja az egykori építmények maradványait.

LiDaR technológiával (Light Detection and Ranging - fényérzékelés és távmérés, lézeres radar) nagyjából egy kilométeres magasságból lőnek lézersugarakat a földre, majd a fényvisszatérési időt megmérve háromdimenziós képet rajzolnak ki a fák alatti területről. A rendszer egy olyan speciális számítógépes szoftvert használ, amely meg tudja különböztetni a kibocsátott lézersugarat és a visszatérő fényt. A technológiát már a 60-as években kidolgozták, de csak az elmúlt öt évben jutott el odáig a fejlesztés, hogy azt a régészek is használhatják az erdők borította tájak feltérképezésére.

Az új módszer segítségével a következő évtizedben több ezer eddig ismeretlen és feltérképezetlen ősi települést, erődítményt, farmot és romot kívánnak felfedezni Angliában. A projektet a Brit Erdészeti Bizottság kutatói a Cambridge Egyetem, az English Heritage és a helyi hatóságok közreműködésével végzik.

Az eszközt Welshburyben (Gloucestershire) próbálták ki, ahol a fák között már korábban is egy vaskori erődítmény romjait sejtették. A LiDaR segítségével aztán tisztán kivehetővé váltak az erőd körvonalai. Mivel Anglia területének jelentős részét erdőségek borítják, így a technológia komoly segítséget jelenthet. Eddig három erdőt vizsgáltak meg: a Forest of Dean, a Savernake Forest (Wiltshire) és a Wyre Forest környékét.

A LiDaR segítségével több száz eddig ismeretlen régészeti lelőhelyet sikerült megtalálni. A Forest of Dean területén több lelőhely is ismertté vált, köztük az Offa's Dyke egy 200 méteres szakasza, valamint korai szén- és faszén használatára utaló leletek. A felfedezések között található néhány rejtélyes építmény, amely valószínűleg középkori erdőhatárként szolgált, és néhány vaskori vagy római korból származó földsánc is. A Savernake Forest területén római utat találtak, és a légi felvételek segítségével a régészek azonosítani tudták az erdőben talált rejtélyes 17. századi árkokat, amelyek valószínűleg a határokat jelölték.

"Az erdők hosszú ideig fekete foltok voltak a régészek számára, mivel a fák és az aljnövényzet igen megnehezítette a kutatásokat. Az új rendszer azonban feltárja az erdőt, és betekintést enged a történelmi tájakra" - mondja Ben Lennon kutató. "Rengeteg olyan régészeti lelőhely létezik erdőinkben, amelyekről eddig nem volt tudomásunk, vagy amelyek az idő múlásával feledésbe merültek. Az új technológia viszont lehetővé teszi számunkra e lelőhelyek felfedezését vagy újrafelfedezését" - állítja Tim Yarnell régész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár