2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Végveszélyben az orosz ellenzékiség múzeuma

2007. november 19. 17:00

Anyagi eszközök hiányában bezárás fenyegeti az Andrej Szaharov múzeumot, amely a maga módján folytatja a néhai híres szovjet ellenzéki harcát.

 `A helyzet drámai. Január 1-től a múzeum kénytelen lesz csökkenteni vagy leállítani tevékenységét és elbocsátani személyzetének nagy részét` - kesereg az igazgató, Jurij Szamodurov.

Miután Oroszországban, ahol az ellenzékieknek alig van szava azóta, hogy visszatértek az egykori KGB-tisztek, általános a közöny az intézménnyel szemben, Szamodurov az Európai Unió, az Európai Parlament segítségét kérte, de mindeddig eredménytelenül. A múzeum eddig túlnyomó részében a külföldi adományozóktól függött. De - mint az igazgató megjegyzi - a Nyugat érdeklődése csökken Oroszország problémái iránt, és ezzel együtt csökken a támogatás is. 2008-ra egyelőre csak az amerikai Szaharov-alapítványtól várnak 50 ezer dollárt (kb. 88 millió forint), ami ugyancsak távol van a 340 ezer dolláros éves költségvetéstől.

A múzeum állandó kiállítást kínál az egykori Nobel-békedíjasról, akit 1980 és 1986 között belső emigrációra kényszerítettek (a Moszkvától 400 kilométerre keletre fekvő Gorkijban jelölték ki kényszerlakhelyét, miután nyíltan bírálta a szovjet vezetést Afganisztán megszállása miatt). A tárlaton gazdag anyag látható a munkatáborokról és a Szovjetunió-beli politikai elnyomásról is.

Szaharov (1921-1989), a szovjet hidrogénbomba feltalálóinak egyike már az 1960-as évek végétől szembefordult a szovjet hatóságokkal és az emberi jogok védelmezője lett. A KGB által éveken át zaklatott tudóst csak 1986-ban, Mihail Gorbacsov hatalomra jutása után rehabilitálták.

A tárlat felidézi a sokak által idealistának tartott Szaharov számos politikai és filozófiai gondolatát, amelyek a mai napig aktuálisak Oroszországban a Jelcin-korszak elveszett illúziói után, valamint a demokrácia Vlagyimir Putyin idejében elszenvedett csorbulása miatt. Elkötelezettségéhez hűen a Szaharov-múzeum ma is "ellenáll", bírálja a Putyin-rendszert, a csecsenföldi helyzetet és a vallási fundamentalizmust is. Ezek miatt az intézményt többször megfenyegették és próbálták megfélemlíteni, mint arról az igazgatói iroda ablakkeretén látható golyónyomok is tanúskodnak.

Volt olyan kiállítása is, a Vigyázat, vallás!, amely nem kis felháborodást váltott ki egy olyan tárggyal, amely egymásra helyezett el egy Krisztust és kólásüveget. "A provokáció nem a múzeum hivatása" - mondja Szvetlana Gannuskina köztiszteletben álló emberi jogi harcos, a múzeumigazgató bizottságának tagja, aki szerint azonban szükség van az intézményre: életben kell tartani Szaharov emlékét, eszméit, mert ma is történnek súlyos jogsértések Oroszországban, például a börtönökben, és az FSZB "már mindent megenged magának."

Gorkijban, amely 1991-ben visszakapta ősi nevét, a Nyizsnij Novgorodot, szerény múzeumot rendeztek be abban a lakásban, ahol Szaharov hat évig élt feleségével, Jelena Bonnerrel a KGB állandó felügyelete alatt. Itt látható gondolkodó régi íróasztala, a telefon, amelyet száműzetésének utolsó napján szereltek fel, hogy Gorbacsov felhívhassa őt, és személyesen közölje vele, hogy szabad.

Az évi egymillió rubeles (7,5 millió forint) évi költségvetéssel, amelyet a város finanszíroz, a múzeum éppen csak megél. "Még egyetlen elnök sem jött el ide soha" - sajnálkozik Ljubov Potapova igazgató. Pedig úgy véli: az ifjúságnak többet kellene tudnia Szaharovról, hogy ne kövessék el újra a múlt hibáit.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár