2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

DNS-sel azonosították az ókori hajó szállítmányát

2007. november 6. 12:00

Első alkalommal tudták meghatározni egy kétezer évvel ezelőtt elsüllyedt hajó szállítmányát az amfórák oldaláról vett DNS-maradványokból.

Az új kutatási metódus végre lehetőséget biztosít majd arra is, hogy a korábban felszínre hozott, több száz hajó rakományát is átvizsgálják - jelentette be Brendan Foley, a Massachusetts-i Technológiai Intézet és a Woods Hole Oceanográfiai Intézet munkatársa.

Journal of Archeological Science legújabb számában megjelent tanulmányában a kutató a svédországi Lund Egyetem szakértőivel együtt azt fejtegeti, hogy egy 2005-ben, 70 méter mélyen talált hajóroncs rakományából, elsőként sikerült  DNS-mintákat venni. A felfedezés azért is igazán különleges, mert eddig senki nem próbálkozott hasonlóval: a tenger mélyére süllyedt roncsok tartalmát ugyanis a tengervíz egy idő után elmosta, így a kutatók csak üresnek hitt amforákat találtak.

Bár a most vizsgált agyakorsók is üresnek tűntek, a kutatók elhatározták, hogy mindenképp DNS-t vesznek belőlük. Meglepetésükre ez sikerült is, bár nem igazán úgy, ahogy várták. A Khiosz szigete mellett talált roncsról ugyanis először azt gondolták, hogy az híres ókori borokat szállított, ám a két elemzett amforában olivaolaj és oregánó maradványait fedezték fel. Ezen kívül kis mértékben bor és pisztácia nyomait is megtalálták.

Foley reményei szerint a technika széleskörű használatával jobban megismerhetjük majd az ókori kereskedelmi hálózatok működését. A cikkben a következőképp fogalmazott: "képzeljük el, milyen lenne, ha az amerikai gazdaságot a tenger mélyén talált hajóroncsok üres konténerei alapján kéne elemeznünk". A kutatók most újabb anyagi támogatásért folyamodtak, hogy jövőre a helyszínre visszatérve egy újabb tucatnyi amfora vizsgálatával fejlesszék tovább és finomítsák a vizsgálati eljárásokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár