2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Brit kutató keresi Rommel elveszett aranyát

2007. július 20. 11:00

Egy brit kutató azt állítja, hogy Korzika partjainál megtalálta Rommel elsüllyedt kincseinek pontos lelőhelyét.

Az elveszett szállítmányt 15 éve kereső Terry Hodgkinson a Daily Telegraph című brit lapnak elmondta: mostanra biztos abban, hogy a szállítmány egy tengeri mérföldnél is közelebb van a korzikai Bastia városához. A televíziós forgatókönyvíróként is ismert kincsvadász helyi szakértőkkel együttműködve kapott engedélyt a francia hatóságoktól, hogy megkeresse a hat acélládát, amelyek közel 200 kilogramm aranyat, illetve az észak-afrikai zsidóság más értékes kincseit rejtik.

Mennyit tudhatott a kincsekről?

Hodgkinson hónapokig tartó tunéziai kutatás után azt is gondolja, hogy nem csak a kincs pontos lelőhelyét sikerült meghatároznia, hanem annak valós történetére is fényt derített. Szerinte ugyanis nem Erwin Rommel volt a felelős az afrikai zsidóság kifosztásáért, hanem a mellé beosztott kegyetlen SS alezredes, Walter Rauff. A náci elgázosító teherautók ötletgazdájaként hírhedtté vált SS vezér ugyanis egy speciális alakulattal követte a német csapatokat az afrikai fronton, majd a brit győzelem és előrenyomulás után a fő cél a helyi zsidóság teljes anyagi kifosztása, majd a kincsek biztonságba helyezése lett.

Amikor aztán a nácik elhagyták Észak-Afrikát, sokan úgy gondolták, hogy a kincset elsüllyesztették, ám a szakértő elmélete szerint az Korzikánál, a heves brit és amerikai bombázások következtében került a tenger fenekére. Azóta számos alkalommal próbálták megtalálni, a legutóbbi kísérletre idén februárban került sor, amikor egy német televíziós csapat engedély nélkül merült a tenger mélyére. Bár megbüntették őket, később tovább folytatták a kutatást, egy kulturális filmelkészítésének engedélyével.

"Biztosak vagyunk a helyszínben, de annak megszerzéséhez a legmodernebb felszerelésre van szükségünk, mert a ládák mélyen a homokba süllyedtek" - mondta a kutató. A kincsek feltárásának egyetlen módja így a tengerfenék kikotrása lehetne, amely azonban egy igen drága és időigényes megoldás. A fő problémát jelenleg is a projekt finanszírozása jelenti, és a kérdést a kincs lehetséges értéke sem könnyíti meg. Bár a francia törvények szerint a ládák tartalmát a megtaláló és az állam között kell megosztani, ebben az esetben a hatóságok megpróbálják megkeresni azok leszármazottait is, akiktől a nácik a vagyontárgyakat begyűjthették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár