2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Megtalálták Shakespeare hiteles portréját

2006. július 17. 11:45

William Shakespeare híres portréjának eredetijére bukkantak egy brit magángyűjteményben.

A Folger-portré és a
Shakespeare-portré változásai

A portrét valószínűleg Shakespeare életében festették, eredetiségét alátámaszthatja, hogy a képen az ábrázolt személy korát is feltüntették (46 év), szerepel ezenkívül az alkotás születésének éve (1610) is, vagyis az adatok egybevágnak a drámaíró adataival. Ugyanakkor kételyeket ébreszt a mű eredetiségével kapcsolatban, hogy a festmény 1988-as restaurálásakor a szakértők észrevették: némely részletet az idők során módosítottak.

A portrét Londonba vitték, és bemutatták a drámaíró hét más ábrázolásával egyetemben a Searching for Shakespeare (Shakespeare után kutatva) című kiállításon. A tárlaton vette észre a festményt Alec Cobbe brit restaurátor és műgyűjtő, akinek birtokában egy a megszólalásig hasonló portré található. A festményt mindeddig Shakespeare kortársának - Sir Walter Raleigh utazó és költó képmásaként tartották számon.

Mint a szakértői vizsgálatok kimutatták, Alec Cobbe gyűjteményében található festmény az eredeti, amelyről a XVIII.-XIX. században számos másolat készült, egyebek között a washingtoni Folger könyvtár birtokában lévő. A festmény különösen értékes annak fényében, hogy eredetileg Shakespeare pártfogójának, a harmadik Southampton gróf tulajdonában volt.

A Shakespeare-kutatók szerint a nagy angol drámaírónak nem maradt fenn hiteles ábrázolása. A tudósok közül sokan arra hajlanak, hogy a drámaíró úgy nézhetett ki, mint az úgynevezett Chandos-portrén ábrázolt férfi: a kép nevét egykori tulajdonosa, Chandos hercege után kapta. Az összes portré közül a legismertebbet a washingtoni Folger Shakespeare Library-ban (Folger Shakespeare Könyvtárban) őrzik, amelyet a kutatók mindmáig a fantázia szüleményének tartottak, hiszen a XVIII. században festették, vagyis minimum száz évvel a drámaíró 1616-ban bekövetkezett halála után született az alkotás.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár