2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Színorgia és képkavalkád a Szépművészetiben

2007. november 6. 10:00

A tél szürkeségének közeledtével igazi csemegét kínál a Szépművészeti: Hundertwasser képeinek bemutatásával hosszú időre az élénk színek álomszerű világába varázsolják a látogatókat.

Friedensreich Hundertwasser osztrák festő, grafikus és építész teljes életművéről kaphat átfogó képet a látogató a Szépművészeti Múzeum legújabb kiállításán. A tárlaton a művész hagyatékát gondozó KunstHausWien gyűjteményéből válogatott több mint száz alkotást láthatja a közönség: a gazdag anyagban összesen 36 festmény, 50 grafika és 3 kárpit szerepel.

Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) festő, grafikus és építész a 20. század egyik legkülönösebb művészegyénisége volt. Gazdag alkotói fantáziája a festészet, a grafika, az iparművészet és az építészet területén egyaránt megmutatkozott. Minden eszközt felhasznált mélyen humanista, az ember és az őt körülvevő környezet harmóniájának megteremtését hirdető életfilozófiájának kifejezésére. A Bécsben 1928-ban eredeti nevén Friedrich Stowasserként született művész, noha élete során Japántól Új-Zélandig a világ számtalan pontján otthonra lelt, identitásában mindvégig megőrizte osztrák gyökereit.

Művészete a bécsi századforduló világából eredeztethető, forrásait a szecesszió formakincsében és a Wiener Werkstatt munkamódszerében fedezhetjük fel. Pályája során azonban olyan egymástól távol eső művészeti jelenségek is megérintették, mint a naiv festészet, az informel, illetve Antoni Gaudí építészete. Rendkívül gazdag grafikai és iparművészeti munkásságában a színek és formák tobzódását éppúgy megfigyelhetjük, mint épületein. Képein a természet sokszor absztrahált, épületeit azonban körülölelik, befedik vagy annak nyílásait kitöltik a zöldellő fák, virágzó bokrok, melyek a színes, hullámzó, minden szögletest ívvé formáló építészeti környezettel egységbe forrva hirdetik alkotójuk ökologikus világszemléletét.

De mit is láthatunk a múzeumban? A szándékosan rusztikus, rozsdásnak ható fémfalakon a művész egész életműve megelevenedik: egy 15 éves korában készített rajztól egészen a halála előtt készített festményig ível az a pályakép, amelynek során ceruzarajzokat, akvarelleket, japán fametszeteket, falikárpitokat, bélyegterveket, sokszorosított alkotásokat és speciális remekműveket mutatnak be. A tárlat a teljesség helyett az álomszerű, megfoghatatlan impressziókra épít: mi is lehetne lenyűgözőbb, mint belépve egy hatalmas szőnyegen látni az előszeretettel használt narancs- és citromsárga színeket, majd kicsivel beljebb piros házak között élénkzöld és lila szemek kereszttüzében szemrevételezni a művész különleges dobozkollekcióját.

A színek mágikus hatásától átitatva szédülhetünk át a második terembe, ahol már jóval szelídebb környezet fogad. Ott a művész építészeti munkássága mellett a környezettudatos Hundertwassert is megismerhetjük, akinek humusszal működő biovécéje minden bizonnyal sokakat fakaszt mosolyra. Végül, de nem utolsósorban a kiállítást a művész önéletrajzi filmje zárja, ahol saját szavaival mesél a műalkotások mélyebb, álomszerű rétegeiről és azok tudatos-tudattalan befogadásáról.

Kinek ajánljuk: mindenkinek, aki menekül a szürke, késő őszi napoktól, illetve a modern művészet kedvelőinek.

Látogatható: 2007. október 11. - 2008. január 13.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár